Kémkedés vádjával őrizetbe vette Moszkva a The Wall Street Journal újságíróját - akár 20 évet is kaphat
A hidegháború vége óta nem volt ilyen
Kémkedés vádjával őrizetbe vette Moszkva a The Wall Street Journal újságíróját - akár 20 évet is kaphat

Forrás: Youtube/MSNBC

2023. 03. 31.
A The Wall Street Journal napilap újságírójának azonnali elengedését követeli az orosz hatóságoktól - közölte az újság szerkesztősége csütörtökön arra reagálva, hogy a Moszkvától 1800 kilométerre keletre fekvő Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával letartóztatták moszkvai tudósítóját. Közben megszólalt a Fehér Ház is az ügyben.

A lap tagadta az orosz hatóságok feltételezését, és szolidaritásáról biztosította Evan Gershkovicht és családját.

Evan Gershkovichot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei tartóztatták le Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával, azt állítva, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni. Gershkovich az első amerikai újságíró, akit a hidegháború vége óta az orosz hatóságok kémkedés vádjával őrizetbe vettek.

Az utolsó ilyen eset 1986-ban történt, amikor Nicholas Daniloffot, a U. S. News & World Report 52 éves moszkvai tudósítóját a KGB letartóztatta, de őt 20 nap őrizet után szabadon elengedték.

Az orosz törvények szerint akit kémkedés vádjában bűnösnek találnak, akár 20 év börtönbüntetéssel is sújtható.

Oroszországban a törvényhozás mindkét háza a közelmúltban arról fogadott el törvényt, hogy akár 15 év börtönt is kaphat az az újságíró, aki hamis információkat terjeszt az orosz hadseregről. A jogszabály miatt több külföldi médium - a kockázatokra hivatkozva - felfüggesztette helyszíni tudósítói tevékenységét Oroszországban.

Megszólalt a Fehér Ház is

A Fehér Ház jogtalannak tartja az amerikai újságíró letartóztatását Oroszországban, a kémkedés vádját pedig "nevetségesnek" - közölte az elnöki hivatal szóvivője csütörtökön.

Karine Jean-Pierre a Fehér Ház tájékoztatóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a letartóztatást, és elfogadhatatlannak tartja amerikai állampolgárok célbavételét az orosz kormány részéről. Mint mondta, kapcsolatban vannak a férfi családjával és munkaadójával, a The Wall Street Journallel.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tud mást tenni, mint hogy az amerikai emberek biztonsága érdekében lebeszélje őket az utazásról Oroszországba.

Előzőleg a külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok a konzuli szolgálatán keresztül minden lehetséges támogatást megad a letartóztatott amerikai újságíró számára.

"A lehetséges legerőteljesebb módon elítéljük a Kreml folytatódó kísérleteit az újságírók és civil társadalom hangjainak megfélemlítésére, elnyomására és büntetésére"

- fogalmazott a külügyminisztérium.

A közlemény egyben az Oroszországban élő és odalátogató amerikai állampolgárokat az ország azonnali elhagyására kéri, az őket ott fenyegető veszélyre hivatkozva.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat csütörtökön jelentette be, hogy kémkedés gyanújával őrizetbe vette a Wall Street Journal tudósítóját. Az orosz hatóságok azt állítják, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!