Mike Pence volt amerikai alelnök vezeti, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át a nagykövetségét, valamint következetesen kiállt Izrael jogai védelmében. " />
Jerusalem Post: magyar lelkész Izrael legfőbb európai keresztény szövetségese
A listát Mike Pence volt amerikai alelnök vezeti, Németh Sándor a 13. helyen áll
Jerusalem Post: magyar lelkész Izrael legfőbb európai keresztény szövetségese

Forrás: Twitter/Israel Allies Foundation

2021. 09. 21.
Amerikai vezető politikusok, korábbi állam- és kormányfők, világhírű sportolók, Oscar-díjas színész, médiasztárok, milliárdos adományozók valamint keresztény pásztorok szerepelnek azon a ma közzétett listán, amely Izrael legfőbb 50 keresztény szövetségesét sorolja fel. A Jerusalem Post által ismertetett névsor 13. helyezettje a magyarországi Hit Gyülekezete alapító-vezetője, Németh Sándor, aki szerint „minden Biblia-olvasó, istenfélő keresztény hívő” számára alapvető feladat az Izrael melletti kiállás.

Az őszi zsidó ünnep, a Szukkot előestéjén jelent meg az Izrael Allies Foundation (Izrael Szövetségesei Alapítvány, IAF) listája, amely a világ 50 legbefolyásosabb, Izraelt támogatója előtt tiszteleg. A névsort Mike Pence volt amerikai alelnök vezeti, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át a nagykövetségét, valamint következetesen kiállt Izrael jogai védelmében.

pence
Mike Pence volt amerikai alelnök   (Shutterstock/Puzzlepix)

A Breitbart hangsúlyozza, hogy Pence mellett két további republikánus politikus - Nikky Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet és Mike Pompeo, korábbi védelmi miniszter - is szerepel az első tíz helyezett között. Ő hárman egyaránt szóba jöhetnek jelöltként a 2024-es amerikai elnökválasztáson is.

Szintén a lista első felében szerepel Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök és Jimmy Morales volt guatemalai elnök, aki Jeruzsálembe helyezte át országa nagykövetségét.

Az Izrael Szövetségesei Alapítvány hálózata világszerte 50 ország parlamentjében összesen több mint 1200 Izrael-párti törvényhozó parlamenti képviselőt fog össze, és a szervezet az izraeli parlament mellett képviselteti magát az amerikai kongresszusban valamint az Európai Parlamentben is.

„Ez a lista a zsidók és keresztények között a 21. században formálódó új típusú kapcsolatokat tükrözi. Az Izrael melletti keresztény támogatás ma erősebb, mint korábban bármikor”

– nyilatkozta a Bretibartnak az IAF vezetője, Josh Reinstein.

A nemzetközi lista magyar vonatkozása, hogy az első 50 között egyedüli európai egyházvezetőként, a 13. helyen Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének alapító vezetője szerepel.

„Számomra természetes a modern Izrael Állama melletti kiállás és a zsidó nép támogatása. Úgy vélem, hogy minden Biblia-olvasó, Istenfélő keresztény hívő életében ennek tükröződnie kell nyilvánvaló valóságként”

idézi a Jerusalem Post a magyar lelkészt, aki szerint az Izraellel kialakított kapcsolatok „kölcsönösen előnyökkel jár világszerte a nemzetek számára."

NS
Forrás: Israel Allies Foundation képernyőfelvétel

Az IAF a magyarországi egyházi vezetővel kapcsolatban kiemelte, hogy Németh Sándor olyan közösség vezetője, amely „az elmúlt 40 évben a zsidó közösségen kívül az ország első számú kulturális erejévé vált Izrael erkölcsi és gyakorlati támogatása terén”. 

A lista összeállítói úgy vélik, hogy a Hit Gyülekezete „befolyása Magyarországon és a határokon túl messze meghaladja a 70.000 fős tagságot, az országos televíziós és oktatási intézményeiknek, aktivistáik által szervezett politikai eseményeknek, Izrael-témájú nemzetközi konferenciáiknak és törvényhozási kezdeményezéseiknek köszönhetően”, továbbá

„amikor szükség volt rá, felemelték hangjukat tömegtüntetések formájában az antiszemitizmus és anticionizmus ellen.

Politikai lobbitevékenységük és kiterjedt kulturális diplomáciájuk hozzájárult ahhoz, hogy a zsidó állam iránti őszinte tiszteletet és nagyrabecsülést érző turisták folyamatos forgalma indult meg Izraelbe”.

A Jerusalem Post beszámolója hangsúlyozza, hogy azért a Sátorok Ünnepe, héber nevén Szukkot alkalmából tették közzé a listát, mert ehhez a zsidó ünnephez világszerte keresztény hívők milliói kötődnek.

„A kapcsolat Zakariás bibliai próféta egyik verséből ered, aki egy olyan időről beszél, amikora világ nemzetei mind eljönnek a Szent Városba és együtt imádkoznak a Templom-hegy lábánál”

. Az izraeli lap megjegyzi, hogy a Covid-járvány előtt minden évben keresztény zarándokok ezrei vettek részt a Szukkot alkalmából tartott nemzetek felvonulásán Jeruzsálemben

Az Izrael 50 Legbefolyásosabb Keresztény Szövetségesei lista első 15 helyezettje, az IAF közleménye alapján: 

 • 1. Mike Pence volt amerikai alelnök

 • 2. John Hagee pásztor, a Christians United for Israel szervezet alapítója

 • 3. Larry Hunch texasi pásztor, az Israel Allies Foundation elnökségi tagja

 • 4. Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök 

 • 5. Dick Saulsbury, diplomata, a hit-alapú (faith-based) diplomácia első kezdeményezője 

 • 6. Nikky Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet

 • 7. Mike Pompeo volt amerikai védelmi miniszter 

 • 8. Jimmy Morales volt guatemalai elnök, aki Jeruzsálembe helyezte át országa nagykövetségét 

 • 9. Roger Staubach, amerikai Superball győztes Dallas Cowboy volt csapatkapitánya 

 • 10. Pat Francis, a CHAYIL Leadership Network alapítója 

 • 11. Gordon Robertson, a CBN vezérigazgatója

 • 12. Pete Hegseth, amerikai televíziós műsorvezető (Fox News)

 • 13. Németh Sándor pásztor, a magyarországi Hit Gyülekezete alapító-vezetője 

 • 14. Dave Weldon, volt amerikai kongresszusi képviselő, az Israel Allies Foundation alapítója 

 • 15. Gene Green volt amerikai demokrata képviselő

Az 50 fős listán szerepel még továbbá Jon Voight Oscar-díjas színész; a világ legnagyobb keresztény gyülekezetének vezetője, a dél-koreai Dr. Young Hoon Lee; Tim Teebow amerikai futball-sztár, Steve Green amerikai milliárdos, a washigtoni Biblia Múzeum alapítója valamint Tony Abbot volt ausztrál miniszterelnök. 

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze kedd este 21 órakor a Pesti TV Politikai Hobbista című műsorának a vendége lesz.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!