Jair Lapid, a szerződéses miniszterelnök
Az izraeli politika újabb fordulata a kormányfőcsere
Jair Lapid, a szerződéses miniszterelnök

Jair Lapid egy sajtótájékoztatón 2021-ben.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 01.
„Netanjahu úr, ne menjen Magyarországra!” – ezzel a címmel írt nyílt levelet 2017-ben az akkori kormányfőnek Jair Lapid, aki július 1-jétől Izrael ügyvezető miniszterelnöke.

Az 58 éves, újvidéki születésű édesapja révén magyar származású Jair Lapid tíz éve médiaszereplőből lett politikus. Pályafutása ebből a szempontból az ukrán elnökhöz hasonlít, aki szintén a showbiznisz világából nyergelt át a közéletbe.

Lapid már Tel-Avivban született, és évtizedeken át különböző népszerű izraeli televíziós műsorok házigazdájaként lett ismert. Amikor 2013-ban megalapította a Jes Atid (Van Jövő) elnevezésű pártját, kevesen gondolták, hogy Lapid tartós szereplője lesz az izraeli közéletnek. Igaz, volt családi előképe, mert apja, Tomi Lapid szintén újságíróból lett politikus.

Sokan úgy gondolták, hogy csak a személyes brandjét akarja egy új formában tovább építeni, de ismerősei már akkor azt mondták, hogy Lapid komolyan gondolja a közszolgálatot, és nem is a pénz motiválta, mert médiacelebként jómódban élt. Színrelépése annak a látványos tüntetéssorozatnak volt köszönhető, ami a szárnyaló megélhetési és lakhatási költségek miatt kezdődött. A sátras tüntetések központja a tel-avivi tengerparti sétány volt.

Mint kiderült, Lapid jól időzített, mert az első választáson pártja meglepetésre 19 képviselői helyet szerzett, és ezzel a második helyen végzett a Benjamin Netanjahu vezette Likud mögött. Innen kezdve pályafutása még a sok fordulatot látott izraeliek számára is kalandos volt.

Először pénzügyminiszterként csatlakozott pártjával a Netanjahu vezette koalícióhoz, majd miután megromlott viszonya a miniszterelnökkel, két évvel később az ellenzék oldalára állt. Pártjával együtt öt éven át igyekezett megbuktatni Netanjahut, míg végül 2021-ben, az egymást követő negyedik előrehozott választás után sikerrel járt.

Meglepetésre, a koalíciós megállapodásban átengedte első körben a kormányfői posztot Naftali Bennettnek, jóllehet pártja sokkal erősebb volt, mint Bennett pártja, a Jamina. A szerződés értelmében Lapid 2023 őszéig csak „alternatív miniszterelnök” és külügyminiszter lett volna, ám volt a megállapodásban egy olyan pont, hogy amennyiben a kormány bukását Bennett képviselői „lázadása” okozza, akkor azonnal helyet cserélnek egymással.

Végül pontosan ez történt, a Jaminából több képviselő is távozott, ami miatt a kormánytöbbség végleg elolvadt. Bennett június közepén úgy döntött, hogy kiszáll és kezdeményezi a kneszet feloszlatását és új választások kiírását. Ennek következtében július 1-jétől Jair Lapid tölti be a kormányfői posztot, legalább a november 1-jére kiírt választásokig, illetve az új kormány megalakulásáig.

Bár a közvélemény-kutatások most szinte biztosra veszik Netanjahu győzelmét, Lapid okozhat még meglepetéseket, amint arról néhány hete az izraeli Telepesek Tanácsának vezetője beszélt lapunknak nyilatkozva.

Nagyon tartok attól, hogy egy újabb
választás után megint Jair Lapidot és a többi baloldali politikust találhatjuk az új kormányban.”

– mondta Jigal Dilmoni a Heteknek.

Több mint egy évtizede Jair Lapid az első baloldali, szekuláris miniszterelnöke Izraelnek, aki néhány hét múlva személyesen fogadhatja az amerikai elnököt is Jeruzsálemben. Várhatóan az izraeli főáramú média mindent megtesz azért, hogy ezt az alkalmat Lapid kormányképességének erősítésére használja ki.

A Netanjahuval szembeni tábor vezetőjeként megpróbálja majd újból megosztani a jobboldalt is. Újra segítségére lehet a magas infláció és a csillagászati lakhatási költségek miatti elégedetlenség. (Tel-Avivot nemrég a világ legdrágább városának jeltölték egy felmérésben.)

Szemben az eddigiekkel, most egy újabb patthelyzet is neki kedvezhet, mert amíg nem alakul új kormány, ő lehet a miniszterelnök. Az előzmények alapján nem lehet kizárni azt, hogy a novemberi választás után pont egy ilyen helyzet állhat újra elő.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!