Itt vannak a kormány legújabb bejelentései
Akkor nyithatnak ki az óvodák, iskolák, ha az oltották száma eléri a 2,5 milliót
Itt vannak a kormány legújabb bejelentései

Forrás: Facebook /Magyarország Kormánya

2021. 03. 25.
Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen - ismertette a kormány döntését Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Leghamarabb április 12-én nyithatnak az iskolák, óvodák

Az átoltottságtól függően vagy április 12-én, vagy április 19-én nyithatnak az oktatási intézmények.

A tanárokat és az óvónőket előre veszik az oltási tervben,

de ehhez azt kérik, hogy a tanárok, óvónők, bölcsödéi dolgozók regisztráljanak a védőoltásra.

A kormány azt reméli, hogy május végéig, aki oltást akar kapni, az megkapja, így az érettségi esetében nincsen változtatási szándék, tehát a kormány azzal számol, hogy

lesz írásbeli és szóbeli érettségi is.

Pénteken várható döntés az üzletekről

Az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kifejtette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna:

tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne.

Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

A helyzet komoly

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy uniós csúcs is lesz, és annak a témája a koronavírus-járvány lesz. A harmadik hullámnak nincsen vége, itthon és Európában is rossz a helyzet.

Újabb negatív rekord, hogy 272 ember halt meg, és közel 1500-an vannak lélegeztetőgépen - tette hozzá. A helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a kapacitásokat. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak. 1678 szabad lélegeztetőágy van még, és még 10 444 szabad ágy van - mondta Gulyás. Mindezeken felül is tudja bővíteni a kapacitásokat a kormány.

Működnek az oltások: szinte senki sem betegedett meg az idősotthonokban

Az egészségügyi ellátórendszer személyi feltételei is adottak - mondta Gulyás. Egyetlen megoldás van, a védőoltás. 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált, és őket levélben keresték meg - ismertette a miniszter.

Fontos tapasztalat, hogy az idősotthonokban, ahol mindenkit beoltottak,

ott 1 százalék alá csökkent a megbetegedések száma.

(Hetek/MTI)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!