Ismét csodára van szükség: órákon belül lejár a székely aláírásgyűjtés
A kezdeményezést a nemzeti régiók európai uniós védelméért indították
Ismét csodára van szükség: órákon belül lejár a székely aláírásgyűjtés

Forrás: Signiteurope.com

2020. 11. 07.
Véghajrájához érkezett a nemzeti régiók európai uniós védelméért indított aláírásgyűjtés - hangzott el szombat reggel az M1 aktuális csatornán. Dabis Attila, a kezdeményezést indító Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja közölte: az ügy sikeréért még négy országban van szükség további aláírásokra.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Litvániában és Horvátországban várhatóan a következő órákban összegyűlik a szükséges aláírásszám

- fűzte hozzá.

Ismertette: Litvániában, elsősorban az ország lengyel közösségének segítségével, a szükséges aláírások 90 százaléka, Horvátországban a drávaszögi magyarok, a szerb és cseh közösségek támogatásával 87 százaléka gyűlt össze. A harmadik Spanyolország lehet, ahol a katalán és a baszk kisebbség segíti a nemzeti régiók ügyét, a negyedik pedig Szlovénia, ahol a szükséges aláírások harmadát sikerült eddig összegyűjteni.

Az aláírásgyűjtés előző hullámának tanulsága, hogy az utolsó napon is lehet nagy sikert elérni, hiszen május 7-én 190 ezer aláírás gyűlt össze

- hangsúlyozta Dabis Attila.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel november 7-éig meghosszabbították az eredetileg egyéves határidőt azon kezdeményezések esetében, amelyek március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást. Eddig Magyarországon, Romániában és Szlovákiában haladta meg az aláírások száma a népességarányos nemzeti küszöböt.

Itt lehet aláírni a kezdeményezést. 

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!