Ismét büntethetővé teszik a vérfertőzést Franciaországban
1791 óta TELJESEN LEGÁLIS A ROKONOKKAL LÉTESÍTETT SZEXUÁLIS KAPCSOLAT, KIVÉVE, HA GYERMEKEKRŐL VAN SZÓ
Ismét büntethetővé teszik a vérfertőzést Franciaországban

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 12.
A francia kormány bejelentette, hogy – 1791 óta először – ismét tilalom alá helyezik a vérfertőzést. Ezzel a döntéssel pedig Franciaország csatlakozik az európai nemzetek többségéhez, akik ugyancsak tiltják a vérrokonokkal létesített szexuális kapcsolatot.

NE MARADJON LE! Szerda éjfélig tart előfizetői nyereményakciónk, amelyben többek között egy vadonatúj AUTÓ is gazdára talál. Rendelje meg hozzáférését ide kattintva!

Adrien Taquet gyermekekért felelős államtitkár egy interjú alkalmával elmondta, hogy a kormány több mint 200 év után újra betiltja a vérfertőzést. Franciaországban ugyanis

a hatályos jogszabályok értelmében teljesen legális a rokonokkal létesített szexuális kapcsolat, kivéve, ha gyermekekről van szó.

Az új szabályozás abban az esetben is büntetné a vérfertőzést, ha már mindkét fél elmúlt 18 éves, vagyis már nagykorú állampolgár. Ugyanakkor az unokatestvérek továbbra is szabadon köthetnek majd egymással házasságot.

A vérfertőzést, az istenkáromlást és a szodómiát 1791-ben dekriminalizálták Franciaországban, mikor a francia forradalmi erők mindent megtettek annak érdekében, hogy eltávolítsák a monarchia által hirdetett, keresztény alapokon nyugvó közerkölcsöt.

A téma évtizedeken át tabunak számított egészen 2021-ig, amikor is Olivier Duhamelt politikai kommentátort azzal vádoltak meg, hogy az 1980-as években szexuálisan zaklatta az akkor még csak tizenéves mostohafiát. Duhamel elismerte, hogy az ellene felhozott vádak igazak, eljárást mégsem indítottak ellene, hiszen cselekménye akkor még nem volt büntetendő.

A kormány – az esetre reagálva – tavaly alkotta meg azt a jogszabályt, amely bűncselekménynek minősítette a 18 éven aluli, közeli hozzátartozóval létesített szexuális kapcsolatot.

Az államtitkár úgy fogalmazott az új rendelkezések, illetve a vérfertőzés kérdése kapcsán, hogy

„ez nem életkor vagy beleegyezés kérdése”.

Majd hozzátette, hogy harcolnak a vérfertőzés ellen és éppen ezért egészen egyértelműek akarnak lenni.

Taquet kijelentette, hogy kiáll a tilalom mellett, amellyel Franciaország csatlakozik a legtöbb európai nemzethez, ugyanakkor nem tudta megerősíteni, hogy mostohacsaládokat is érinti-e a tilalom, vagy sem.

(rt/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!