II. János Pál tudhatott a lengyelországi pedofilbotrányokról, és segített eltitkolni
II. János Pál tudhatott a lengyelországi pedofilbotrányokról, és segített eltitkolni

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 06.
Az egyházvezető tudott a lengyelországi pedofilbotrányokról, még mielőtt pápává választották volna, de csak áthelyeztette a bűnös papokat ahelyett, hogy nyilvánosságra hozták volna az ügyeket, és megbüntették volna a felelősöket.

Karol Wojtyla még krakkói bíborosként, pápává választása előtt tudott arról, hogy Lengyelországban katolikus papok gyerekeket rontottak meg, de azért, hogy elkerüljék a botrányt, áthelyeztette a bűncselekményeket elkövető papokat. Egyiküket Ausztriába küldte, hogy ne derüljön ki, hogy mit követett el.

Michal Gutowski oknyomozó újságíró felkereste a pedofil papok áldozatait és a családjaikat, és hozzá tudott férni egyházi iratokhoz is, amelyek mind azt támasztják alá, hogy II. János Pál tudott a bántalmazási ügyekről.

Az újságíró egyik forrása elmondta, hogy még 1973-ban tájékoztatta Wojtylát egy lengyel pap pedofíliájáról, és azt a választ kapta a bíborostól, hogy senkinek ne beszéljen erről, “azt mondta, hogy majd ő elintézi”.

Egy holland újságíró szintén arra a következtetésre jutott a közelmúltban, hogy a későbbi pápa tudott a katolikus egyház pedofil botrányairól, és segített titokban tartani a bűnöket.

(France24 / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!