Így látják a járványt a magyarországi vuhaniak (x)
Így látják a járványt a magyarországi vuhaniak (x)

Fotó forrása: Yang Yihui

Miután 2020 januárjában Vuhan városban váratlanul kitört a Covid-19 járvány, rövid idő alatt elterjedett a város tartományába, Hubeibe, amit gyorsan el is zártak a külvilágtól, hogy megállítsák a vírus továbbterjedését. A hír hallatán a külföldön élő kínaiak, különösen a Hubei tartományból származóak aggodalommal gondoltak szülővárosukra, féltve rokonaikat és barátaikat. 

Ez PR cikk.

A járvány kitörésének korai szakaszában Vuhanban megszűnt a forgalom, és a segélyszállítmányok bejuttatása nem volt könnyű. A vuhani kormányzat segítségével az Európai Hubei Kereskedelmi Kamara által összegyűjtött nagy mennyiségű segélyszállítmányt ennek ellenére sikeresen eljuttatták a kórházakhoz, a különböző közösségekhez és más egészségügyi intézményekhez.

A budapesti Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szoros kapcsolatban áll Hubei tartománnyal. Miután a járvány kitört Vuhanban, az iskola igazgatója levélben fejezte ki együttérzését Hubei felé. Yang Yihui, az iskola tanárnője, aki szintén Hubei tartományba való, és sok éve lakik Magyarországon így nyilatkozott a China Media Group tudósítójának:

„Az iskolánk 2013-ban kapcsolatot létesített Hubei tartománnyal és ebből az alkalomból el is neveztünk egy osztályt Hubei osztálynak. Akik oda jártak, valamennyien voltak Hubeiben, ahol nagyon meleg fogadtatásban részesültek. A diákok maradandó élményekkel tértek haza és valamennyien kötődnek Hubeihez. A járvány idején sokan érdeklődtek, kérdeztek közülük az ottani helyzetről. Az iskolaigazgató támogatásával valamennyiünk aggodalmát és jókívánságait tolmácsolva egy közös videót is készítettünk, hogy kifejezzük támogatásunkat Hubei felé.”

Mikor komoly járványveszélynek volt kitéve Magyarország, tavaly júniusban a Tengerentúli Kínaiak Hubei Tartományi Szervezete adományokat gyűjtött, majd az Európai Hubei Kereskedelmi Kamarán keresztül eljuttatta Pest megye önkormányzatának. Ez a szállítmány több mint 20 ezer darab maszkot és védőruházatot tartalmazott.

Li Jianxin szintén hubei származású, 2017-ben vándorolt be Magyarországra, s most egy kínai étteremlánc egyik ágát működteti. Tavaly óta az étterem magyar törzsvendégei részéről figyelmes együttérzéssel találkozik. Mint mondta: „Egyes nyugati politikusok népszerűsítik az úgynevezett ’Vuhan-vírus’ és a ’kínai vírus’ nézeteiket, de ezeket soha nem hallottam Magyarországon. Sőt, több magyar törzsvendégünk is  kifejezte a járvány miatti aggodalmát és a járvánnyal együttjáró nehézségek, tragédiák miatti együttérzését.”

A több mint három hónapon át tartó járvány elleni küzdelem után végül sikeresen megszűnt Vuhan város elszigeteltsége. A Magyarországon élő hubeiek is fellélegeztek, örömmel látják, hogy Vuhan városban az élet újraindult, megélénkült, családtagjaik és barátaik folytatják korábban megszokott életüket. 

Bár a járványt Magyarországon egyelőre nem sikerült teljesen legyőzni, sok hubei származású kínai döntött úgy, hogyitt maradnak, és a maguk eszközeivel támogatják a magyarokat a járvány elleni küzdelemben.

Yang Yihui közölte a CMG-gel: „A magyarországi járványhelyzet elég súlyos, az iskolánk tanárai rendületlenül folytatják a diákok online oktatását. Valamivel korábban még ragaszkodtunk az iskolai oktatáshoz, miközben fertőzésveszélynek voltunk kitéve. A tanítás és nevelés a kötelességünk, s különösen fontosnak érezzük ezt a két tanítási nyelvű általános iskolában, ahol a kínai-magyar barátság jövőbeni hírvivői ülnek a padokban.”

A Li Jianxin által működtetett étterem a járvány idején is nyitva van. Vendégeiket ingyenes maszkokkal is megajándékozzák. Erről mondta: „Az elmúlt időszakban a járványhelyzet súlyosbodott Magyarországon. Az éttermünket ugyanakkor nyitva tartjuk. Úgy gondoltuk, vásárolunk maszkokat Kínából és azokat ingyenesen szétosztjuk a vendégeink között. Ezzel is támogatjuk magyarországi járvány elleni küzdelmet.” 

Összeállította: Linlin
(Fizetett cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!