Hősként ünneplik a dánok csapatkapitányát, aki megmentette Eriksen életét
Simon Kjaer volt az első aki odaszaladt az összerogyó Eriksenhez, sorfalat vezényelt köréje és még csapatársa feleségét is vígasztalta
Hősként ünneplik a dánok csapatkapitányát, aki megmentette Eriksen életét

Fotó: twitter /433

2021. 06. 14.
Megrázó esemény történt az Európa-bajnokság második napján Koppenhágában a Dánia-Finnország összecsapáson. A 43. percben egy bedobást követően Eriksen összerogyott a pályán. Az orvosok hosszú percekig küzdöttek a középpályásának életéért és sikerült újraéleszteniük, majd ezt követően stabilizálták az állapotát és kórházba szállították.

A drámai pillanatok egyik hőse Simon Kjaer volt, aki az elsők között sietett az eszméletlen Christian Eriksen segítségére és jelezte a kispad felé, hogy azonnal jöjjenek az orvosok. A dán csapatkapitánynak elképesztő lélekjelenléte volt, rögtön stabil pozícióba helyezte a földön fekvő csapattársát és gondoskodott arról, hogy ne nyelje le a nyelvét, ezáltal levegőt kapjon, amíg az orvosi stáb odaérkezett.

Kjaer volt az, aki utasította a könnyekkel küszködő csapattársait, hogy álljanak sorfalat Eriksen körül, hogy megóvják a kamerák kereszttüzétől, miközben az orvosok percekig küzdöttek az életéért. A dán csapat pajzsként védelmezte Eriksent. A csapattársak kifelé fordultak, míg a csapatkapitány szemben állt és végignézte, ahogy az orvosok hatalmas harcot vívva visszahozzák az életbe Eriksent.

Eriksen felesége, Sabrina Kvist Jensen sírva rohant a pályára a lelátóról, amikor Kjaer és Kasper Schmeichel az útját állták, próbálták megvigasztalni és tartani benne a lelket.

Mint ismeretes, az orvosok beavatkozásának köszönhetően Eriksent stabil állapotban szállították kórházba. Ekkor a játékos már eszméleténél volt, lélegzett és beszélni is tudott orvosaival, édesapjával.

Morten Boesen csapatorvos nyilatkozott a mérkőzést követően.

“Christian összesett, így behívtak minket a pályára. Az összerogyás pillanatáról pont lemaradtam, de amikor odaértünk hozzá, láttam, nincs eszméleténél.

Ekkor még lélegzett és volt pulzusa, viszont ez gyorsan megváltozott, így el kellett kezdjük az életmentő szívmasszázst. Fantasztikusan gyors segítséget kaptunk a stadion orvosától és a mentőktől, így végrehajtottuk a szükséges intézkedéseket. Visszahoztunk az életbe és mielőtt további vizsgálatokra kórházba szállították, már tudtam is vele beszélni.”

A történteket követően a mérkőzést lejátszották, ám a Milan játékosa nem tudta folytatni a játékot, a finnek gólja után nem sokkal cserét kért a szövetségi kapitánytól.

Kasper Hjulmand, Dánia szövetségi kapitánya: 

“Kjaer nagyon meghatódott. Eriksennel nagyon jó barátok. Simon megpróbálta folytatni a játékot, de ez lehetetlen volt. Az érzelmek felülkerekedtek rajta. Ez teljesen érthető.”

A meccs 105 perces szünet után folytatódott, a finnek egyetlen kapura tartó próbálkozásukat értékesítve győztek 1–0-ra, a dánok egy büntetőt is kihagytak.

„Kemény este volt – fogalmazott a lefújás után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány. – Mindannyiunkat emlékeztetett arra, hogy mi a legfontosabb dolog az életben: hogy legyenek értékes kapcsolataink, emberek, akik közel állnak hozzánk, családunk és barátaink.

A tréner hozzátette, nem tudja eléggé dicsérni a játékosait.

„Nem is tudnék ennél büszkébb lenni rájuk, akik ennyire aggódnak egymásért. Eldöntötték az öltözőben, hogy addig nem tesznek semmit addig, amíg nem tudjuk, hogy Christian eszméleténél van és stabil az állapota.”

Hjulmand elárulta, két lehetőségük volt: vagy szombaton befejezik a mérkőzést vagy vasárnap délben, végül egységesen úgy döntöttek, hogy folytatják. „A játékosok tudták, hogy ma már úgysem tudnak aludni, ezért jobb volt most folytatni. De ilyen érzésekkel nem lehet mérkőzést játszani. Megpróbáltunk nyerni, de már az is hihetetlen volt, hogy ki tudtak menni és megpróbálták lejátszani a második félidőt. Őszintén szólva olyan játékosok voltak a pályán, akik teljesen elkészültek, fizikailag és lelkileg is kimerültek” – mondta a dán kapitány, hozzátéve, hogy beszélt Eriksennel és családjával is.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!