Hollywood is benne volt? Ashton Kutcher cégéhez vezetnek az uniós korrupciós botrány szálai
Hollywood is benne volt? Ashton Kutcher cégéhez vezetnek az uniós korrupciós botrány szálai

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 20.
Kiderült, hogy az eddigieknél is szélesebb körben vesztegették meg az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós ügy egyik gyanúsítottját, Eva Kaili volt képviselőt - írta a metropol.hu.

Görög és belga sajtóértesülések szerint a belga hatóságok kiterjesztették a nyomozást a bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolt Kaili-ügyben a gyanú szerint a volt EP-alelnök nemcsak Marokkótól és Katartól, hanem multinacionális vállalatoktól is elfogadott kenőpénzt politikai befolyásolásért és „ügyintézésért” cserébe.

A brüsszeli ügyészség a napokban vizsgálatot indított az Ashton Kutcher és Demi Moore hollywoodi színészek tulajdonában lévő Thorn technológiai vállalat brüsszeli tevékenységével kapcsolatban.

A gyanú szerint a cég egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében „törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza, és több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette”.

Az újabb vesztegetési ügy mögött az Európai Bizottság által tavaly májusban közzétett, „chatcontroll” nevű jogszabály-tervezet áll, amely szerint Brüsszel arra kötelezné a chat-, email- és üzenetküldő szolgáltatókat, hogy aktívan kutassanak a felhasználóik beszélgetéseiben a szexuális gyermekbántalmazás szempontjából gyanúsnak vélt tartalmak után.

A javaslat szerint ezt úgy érnék el, hogy az európaiak magánbeszélgetéseit folyamatosan monitoroznák, és Ashton Kutcher cége rendelkezik egy erre alkalmas szoftverrel, amelyet évek óta igyekszik eladni Brüsszelnek.

Az amerikai szoftver megvásárlása azonban elakadt az EU-ban biztonsági kockázatok miatt, mert szakértők szerint a szoftver nem elég intelligens ahhoz, hogy megfelelő szűrést végezzen, ráadásul az alkalmazásával amerikai kézbe kerülne az uniós polgárok magánlevelezése.

Ashton Kutcher már évek óta aktívan lobbizik az európai intézményeknél, hogy a cég szoftverét vásárolják meg. A legfrissebb információk szerint a belga nyomozók most vizsgálják az Eva Kaili által irányított baloldali politikusokból álló bűnszervezet, illetve az amerikai sztár cége közötti pénzmozgásokat.

„Az már kiderült, hogy Eva Kaili több alkalommal is személyesen tárgyalt Ashton Kutcherrel az Európai Parlament épületében. Sőt tavaly novemberben elintézett neki egy meghallgatást - az EP vezető tisztségviselőinek részvételével. Személyesen intézkedett arról is, hogy az Európai Parlament élőben közvetítse weboldalán a programot. Belga lapok szerint példa nélküli, hogy egy ilyen minden európai állampolgárt érintő ügybe bevonjanak egy amerikai állampolgárt” - áll a metropol.hu cikkében.

Ashton Kutcher nyilvános meghallgatását már tavaly novemberben több európai lap is kellemetlennek és szégyenteljesnek nevezte, és akkor arról írtak, hogy Kaili gyanús módon lobbizott a szoftver érdekében.

A belga hatóságok azonban nem kizárólag Ashton Kutcher és Eva Kaili kapcsolatát vizsgálják, hanem a letartóztatott EP-képviselő szerepét a „chatkontroll” jogszabály-tervezet népszerűsítésében.

A vizsgálat valószínűleg több brüsszeli politikusra is kiterjed majd, és a belga hatóságok vizsgálni fogják, hogy kiknek állhatott érdekében az európai polgárok magánéletét súlyosan sértő kezdeményezés népszerűsítése.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!