"Hihetetlenül elárulva érezzük magunkat" - Parkológarázsba száműzték a beiktatást biztosító nemzeti gárdistákat
A mosdókon több százan osztoztak és a földön kényszerültek aludni a fűtés és áram nélküli helyen
"Hihetetlenül elárulva érezzük magunkat"  - Parkológarázsba száműzték a beiktatást biztosító nemzeti gárdistákat

Forrás: Youtube/CBS News

2021. 01. 22.
Számos médiaorgánum megerősítette, hogy csütörtökön a Joe Biden elnöki beiktatását biztosító nemzeti gárdisták ezreit kirúgták a Capitolium és a többi szövetségi épület területéről, és több százukat méltatlan körülmények között egy zsúfolt parkológarázsban szállásolták el. 

Durván 25 ezer nemzeti gárdistát vezényeltek a Capitoliumhoz az ország minden tájáról hogy biztosítsák az elnöki beiktatást, miután a január 6-ai capitoliumi ostromot követően az FBI jelentése szerint hasonló erőszakos megmozdulásokra lehetett számítani. Ezzel történelmi katonai jelenlét övezte a ceremóniát, hiszen több gárdista volt jelen, mint ahány amerikai katona a Közel-Keleten összesen szolgál.

Csütörtökön katonák ezreit kötelezték arra, hogy hagyják el a kongresszusi területeket, kirúgva őket azokból a szövetségi épületekből, amit heteken át őriztek, és többeket a Thurgood Marshall Igazságügyi Központ parkolójába száműztek.

"Tegnap több tucat szenátor és kongresszusi képviselő jött le hozzánk, fotózkodott, megrázta a kezünket és megköszönte a szolgálatunkat. 24 órával később, már nem volt belőlünk több hasznuk és egy parkológarázs sarkába száműztek minket. Hihetetlenül elárulva érezzük magunkat."

- nyilatkozta egyikük a Politiconak. 

The New York Timesnak két neve elhallgatását kérő gárdista elmondta hogy nem kaptak magyarázatot arra, hogy miért költöztetik át őket csütörtök kora délután. Hozzátették, hogy nincsenek áramellátásuk, fűtésük és megfelelő mellékhelyiségeik.

Az egyikük becslése szerint ezrüknek egyetlen, a parkolóház előtt elhelyezett hordozható mellékhelyiségen kellett osztozni. 

Egy másik katona a Task&Purpose oldalnak elmondta: "Van egy mellékhelyiség jut 500 emberre, nincsenek ivókutak, nincsenek konnektorok a rádióink és mobiltelefonjaink töltésére, amelyek az elsődleges kommunikációs eszközeink voltak, mióta itt vagyunk. Mindez sokakat feldühített. "

Hozzátette, mindez rendkívül kellemetlen, mivel 

"ez csak azt mutatja, hogy a politikusok valóban hogy éreznek a nemzetőrséggel kapcsolatban. Otthagyjuk családjainkat két hétre, hogy idejöjjünk ... de az avatás utáni napon szó szerint a járdaszegélyre rúgnak ki bennünket? "

A jelentéseket követően több demokrata és republikánus szenátor, képviselő felháborodásának adott hangot, dőt volt, aki felajánlotta az irodáját a gárdistáknak.  Peter Meijer republikánus képviselő felháborodását fejezte ki a gárdistákkal kapcsolatos "gyalázatos bánásmód" miatt, és "elszámoltathatóságot" követelt.

Nem sokkal később frissítést küldött, tweetelve: "Azoktól a katonáktól, akik a capitoliumi rendőrség parancsára kint és parkolóházakban pihentek, bocsánatot kértek, és visszaköltöztetik őket a capitoliumi komplexumba és a Capitolium látogató központjába.

Mindeközben több forrás állítja, Donald Trump volt elnök engedélyt adott arra, hogy a rászoruló nemzeti gárdisták szobát kapjanak a washingtoni hoteljében, a hírt egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg.

(The Blaze/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!