Hamász-párti tüntetők verték szét az amszterdami egyetemet - videó
A diákok váltig állítják, hogy "békés" tüntetésről volt szó, és megsértődtek a rendőri fellépésen
Hamász-párti tüntetők verték szét az amszterdami egyetemet - videó

X/Amjad Taha

2024. 05. 14.
Amszterdamban a rendőrség bevonult, hogy véget vessen egy Hamász-barát tüntetésnek, miután a tüntetők elfoglalták az egyetemi épületeket és törni-zúzni kezdtek. A diákok azt skandálták, hogy "mi békések vagyunk, ti meg mik vagytok?" és "szégyelljétek magatokat", miközben a rendőrség pajzsokat és gumibotokat használt a tömeg megfékezésére.

A közösségi médiában keringő videókon jól látszik, hogy törik-zúzzák szét az egyetemi berendezést a keffijét (palesztin-kendőt) viselő huligánok. 

A holland fővárosból készült felvételeken rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök sora tartja vissza a tüntetőket, akik közül néhányan láthatóan békejeleket tettek a kezükkel, míg mások táblákat tartottak.

A diákok a helyi média felvételein hallható volt, amint azt skandálják, hogy "mi békések vagyunk, ti mik vagytok?" és

"szégyelljétek magatokat".

Korábban egy tiltakozó csoport közölte, hogy Amszterdamban, valamint Groningen és Eindhoven városában is elfoglalták az egyetemi épületeket.

Az amszterdami rendőrség az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy az egyetem feljelentést tett a tüntetők ellen garázdaság miatt.

A testület ma délután közölte, hogy egy nagy csoport "számos figyelmeztetés ellenére" továbbra is jelen van a Roeterseiland campuson.

Az Amszterdami Egyetem szóvivője elmondta, hogy

a tüntetők elfoglalták az úgynevezett ABC épületét, és "pusztítást" is okoztak.

Becslések szerint 1000 diák és alkalmazott vett részt az "országos munkabeszüntetésben", amelynek során 11 órakor elhagytak egy előadótermet, és a kampuszon gyűltek össze. Az egyetem közölte, hogy azt tanácsolta a tüntetéshez nem kötődő embereknek, hogy hagyják el az épületet.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem is megerősítette, hogy diákok tiltakoztak, de állításuk szerint az egyetem területén felállított sátrakban nagyrészt békésen tüntetnek.

A sokszor erőszakba hajló Hamász-párti antiszemita egyetemista tüntetések a gázai terrorszervezet október 7-ei mészárlása óta zajlanak, melynek során a Hamász 1200 dél-izraeli embert mészárolt le és több száz ártatlan civilt hurcolt el túszként a Gázai-övezetbe. Az önvédelmi háborút indító Izraelt a diákok népirtással vádolják. 

(skynews/Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!