Hallhatatlanok Társulata: újabb magyar művészek kaptak lábnyomot a "Pesti Broadway"-en
Öt év kihagyás után négy kategóriában összesen nyolc művészt tüntettek ki
Hallhatatlanok Társulata: újabb magyar művészek kaptak lábnyomot a "Pesti Broadway"-en

Fotó: Kérdy Áron

2020. 10. 20.
Öt év szünet után, az ATV jóvoltából ismét új művészeket választottak a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé. A díjazottak 2020 október 17-én egy ünnepélyes rendezvény keretében avatták fel a közönség előtt saját lábnyomaikat a „Pesti Broadway”-en, az Operettszínháznál.

A rendezvény házigazdájaként Rónai Egon emlékeztette a résztvevőket: a Halhatatlanok Társulatát 1996-ban Szegvári Katalin és Érdi Sándor hívta életre, megjutalmazva ezzel a színpadi szakma jeles képviselőit. A konferanszié „dupla díjnak” nevezte a rangos kitüntetést, hiszen a kuratóriumi tagok által javasolt jelöltek közül a közönség választja ki azokat a személyeket, akiket adott évben a társulat tagjai között szeretne látni. A kuratórium művésztagjai mindannyian korábbi kitüntetettek, szintén a Halhatatlanok Társulatának tagjai. 

Jelenleg neves művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium négy kategóriában (színésznő, színész, operaénekes, táncművész) jelöl ki négy-négy művészt, akiknek a neve felkerül a szavazólapra, amelyet országos, illetve regionális napi- és hetilapok több alkalommal közölnek. A nézők szavazatai alapján végül kategóriánként két-két művésszel bővül a Halhatatlanok Társulata. Ők a legújabb Örökös Tagok.

Az új tagok lábnyomát a Magyar Televízió nyilvánossága előtt rögzítik, majd a budapesti Nagymező utca Operettszínház előtti kiszélesített, parkosított, utcabútorokkal berendezett részén – a Halhatatlanok sétányán – helyezik el. Az elkészült lábnyomokat eredetileg a burkolathoz illeszkedő, időtálló nemes gránitból formázták. Később a lenyomatokat fém öntvényből készítették el.

Az ünnepségen jelen volt Gy. Németh Erzsébet, Budapest főpolgármester-helyettese, és Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója is. 

A főpolgármester-helyettes gratulált a kitüntetetteknek, miszerint „sikerült a művészetüket megosztani és megértetni a közönségükkel”. 

Táncművész kategóriában Medveczky Ilona és Oláh Zoltán kapott díjat, színésznő kategóriában Esztergályos Cecília és Hernádi Judit, operaénekes kategóriában Csavlek Etelkát és Miklósa Erikát díjazták, színész kategóriában pedig Benedek Miklóst és Koltai Róbertet. 

A gálaműsoron Oláh Zoltán táncművész nem volt jelen; levélben fejezte ki, mennyire várta már az avató ünnepséget. „A koronavírus közbeszólt, így felelősen nem tehetem meg, hogy most itt legyek Önökkel. Ezúton szeretném megköszönni, hogy ennek az illusztris társaságnak tagjává választottak”- írta levelében. Hozzátette: amint megtehetik, családjával első dolguk egyike lesz, hogy felkeresik lábnyomát a Pesti Broadway-en. 

1996 óta napjainkig több mint 120 művészt választottak a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé, a frissen díjazottak olyan nevek mellé kerültek mint Hofi Géza, Halász Judit, Rost Andrea vagy Sinkovits Imre. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!