„Ha egy nukleáris rakéta is elhagyja Iránt, az ország atomsivataggá változik” - nagy érdeklődés mellett zajlott le a Hetek Közéleti Klubja
Mire számítsunk Ukrajnában és a Közel-Keleten? Hogyan készüljünk a jövőre? Szakértőkkel és teológusokkal beszélgettünk
„Ha egy nukleáris rakéta is elhagyja Iránt, az ország atomsivataggá változik” - nagy érdeklődés mellett zajlott le a Hetek Közéleti Klubja

Forrás: Hetek

2024. 05. 06.
A világ több pontján is háború dúl, komoly fenyegetettségben élünk - mégsem határozhatja meg az ettől való félelem a mindennapjainkat, mentális egészségünket. Mire számítsunk Ukrajnában és a Közel-Keleten? Hogyan készüljünk a jövőre? Szakértőkkel és teológusokkal beszélgettünk korunk legégetőbb kérdéseiről a Hetek Közéleti Klub eseményén. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az eseményeket és a helyzetet Somkuti Bálint(biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész) Varga György(korábbi EBESZ-nagykövet) Tóth Géza (televíziós és rádiós műsorvezető, lelkész, a Szent Pál Akadémia oktatója) Surjányi Dávid (nemzetközi jogász, Közel-Kelet kutató, a Hetek rovatvezetője) segítségével igyekeztünk megfejteni. 

Somkuti Bálint a közel-keleti konfliktus kapcsán elmondta: hallott olyan véleményt, hogy hetek kérdése az, hogy Iránnak ténylegesen összeálljon egy-két atomfejre való mennyiségű dúsított uránja.

"Ebben az esetben meg kell értetni velük azt, hogy atomhatalomnak lenni, az egy felelősségteljes pozíció. Jacques Chirac 2004-ben az utolsó interjújában... azt mondta, hogy

ha Irán nem fogja fel, hogy az atomprogramjával azt kockáztatja, hogyha eljut arra a szintre, és egyetlen rakéta elhagyja az ország területét, akkor atomsivataggá változik.

A mostani támadásával Izrael ellen eljátszhatta ezt a történetet, mert tudtuk, hogy nincs atomfegyvere. De ha van neki, akkor még egy ilyen támadásnak azonnali, nukleáris következménye kell, hogy legyen" - tette  hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Surjányi Dávid elmondta, nem hiszi el azt, amit egy híres izraeli író, Ámosz Oz mondott a közel-keleti konfliktusról, hogy annak két kimenetele lehet: az egyik a shakespeare-i, amikor mindenkinek sikerül az igazát érvényesíteni, csak akkor már mindenki lekaszabolta a másikat és véresen fekszik a padlón. A másik, a csehovi út, amikor mindenki túléli, csak senkinek sincs igaza, és csak a depresszió és a kiábrándultság marad.

"Én ehhez képest szeretném behozni a messiási utat, amely alapján egyértelmű, hogy

a végső győzelem azoké, akik a történelem titkát megértik,

és befogadják a világosságnak a tanítását, és megtanulnak a hithez építeni például képmutatás nélkül való testvéri szeretetet, amire az utolsó napokban rettenetesen nagy szükség van" - szögezte le a Hetek rovatvezetője.

Az előadásokat, beszélgetéseket ezen a linken tekinthetik meg. 

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!