Gulyás: nem lehet tudni, hol lesz a háborús infláció vége
A magyar kormány szükségesnek látja az uniós különállást, de nem büszke rá
Gulyás: nem lehet tudni, hol lesz a háborús infláció vége

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 27.
Gulyás Gergely szerint azért van szükség az uniós ellenállásra, mert csak így lehet megakadályozni, hogy Magyarország érdekeit sértő döntések szülessenek.

“Mi nem a különállást élvezzük önmagában, mégha mára szereztünk is tapasztalatokat és vannak is ennek szépségei – a magyar történelemben és irodalomban is oly sok példája van a hősies egyedüllétnek – de a mi politikánk célja a szövetségkötés. Itthon és külföldön egyaránt. Erős nemzetek alkotta erős Európai Uniót és erős Közép-Európát szeretnénk.

Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják.”

- mondta a hirado-hu-nak adott interjújában a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás szerint az európai országok nem tettek elég erőfeszítést az elmúlt harminc évben azért, hogy alternatívákat hozzanak létre az energiabehozatalra. A német gazdaság például “nagyon nagy bajba” fog kerülni, ha megszűnik az orosz gázellátás, és ez hatással lesz a többi európai ország gazdaságára is.

“Az orosz olaj nem váltható ki még mással, annak ellenére sem, hogy mi az elmúlt években mindent megtettünk azért, hogy lehessen alternatíva. Az energiaforrások diverzifikációja, a forrásszerzések közötti választási lehetőség bővülése Magyarországon a rendszerváltoztatás óta folyamatosan meglévő célkitűzés” - tette hozzá a miniszter.

A világgazdasági helyzet egyébként is nehéz, hiszen a pandémia miatti leállások után elkezdődött ugyan a helyreállás, de ehhez hozzájött a háborús infláció, és “nem tudjuk, hogy pontosan hol lesz a vége, mert ma senki nem tudja megmondani, hogy meddig tart a háború”.

A miniszter szerint pontosan ezért volt szükség az extraprofitadó bevezetésére is, hiszen így lehet tartani Magyarországon a 4,9 százalékos költségvetési hiányt idén.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Ryanair úgy döntött, hogy az utasokra hárítja az extraprofitadót, a légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary pedig hetek óta szópárbajt folytat a magyar kormány tagjaival az adó bevezetése miatt.

“Ha pedig valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőtt korban is nyoma marad” - reagált Gulyás Gergely O’Leary korábbi szavaira.

(hirado.hu / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!