Gulyás Gergely : „Ha lesz többféle oltóanyag, akkor lehet majd választani”
Pénteken kiderül, hogy az ünnepekre eltörlik-e a vásárlási idősávokat
Gulyás Gergely : „Ha lesz többféle oltóanyag, akkor lehet majd választani”

MTI/Balogh Zoltán

2020. 12. 10.
A kormány elkötelezett abban, hogy a lehető leggyorsabban, szervezetten, állami programban biztosítsa a koronavírus elleni oltást, amely önkéntes és ingyenes lesz - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ha lesz többféle vakcina, akkor lehet választani

"A vakcinából első körben a védekezésben részt vevők kaphatnak, majd az idősek" - tudatta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kérte, hogy aki részesülni szeretne az oltásból, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A nyugdíjasok levélben is előjegyezhetnek a vakcinára, a regisztrációs ívet péntektől kézbesítik nekik.

"Mind Keleten, mind Nyugaton komoly oltóanyag-fejlesztések zajlanak, és remélni lehet, hogy az év végén vagy a jövő év elején érkezhet Magyarországra bizonyos számú vakcina."

- jelentette ki Gulyás

A miniszter számos kérdést kapott a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban. Egyik válaszában amellett érvelt: szükség van központi kormányzati kampányra oltásügyben, mivel minél többen fogják beoltatni magukat, annál előbb lesz vége a járványnak.

Hozzátette: a közvélemény-kutatások a lakosság 30 és 60 százaléka közé teszik azok arányát, akik hajlandóak beoltatni magukat, holott 60-70 százalékos rátára volna szükség a társadalom immunitásához. Jelezte: ha van több vakcina, akkor választhat közülük, aki beadatja magának az ellenanyagot.

Arra a felvetésre, lesz-e bármilyen szerepe a védőoltások beadásakor, hogy ki regisztrált a vakcinainfo.gov.hu-n, azt felelte: természetesen lesz, mert az államnak valahogyan informálódnia kell arról, ki szeretné magát beoltatni.

Hogy miért Rogán Antal minisztériuma kezeli a vakcinára regisztrálók adatait, azt válaszolta: mivel a járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatási feladatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda végzi, ezért ez a kézenfekvő és helyes megoldás.

A fertőzési csúcs közelében

Gulyás Gergely közölte: még nem telt el elég idő ahhoz, hogy kijelenthető legyen, az ország túl van a fertőzések számának csúcspontján. A kormány ugyanakkor bízik abban, hogy ez már megtörtént vagy "most vagyunk a platón", és mérséklődni fog a fertőzések és az elhunytak száma - mondta.

Fontosnak nevezte, hogy az egészségügyi védekezési képesség fennmaradjon. Jelezte, hogy továbbra is valamivel kevesebb, mint 8 ezer embert ápolnak kórházban, és a szabad lélegeztetőgép-kapacitás is megnyugtató.

A koronavírus-tesztelésről a miniszter elmondta: Magyarország ma már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozik, sikeres volt két ütemben a pedagógusok tesztelése, az egészségügyi dolgozóké is, a héten pedig a közigazgatási dolgozók tesztelése zajlik. Minden állami alkalmazottra sor kerül, és ha kell, januárban is folytatódnak a tesztelések - közölte.

Reményét fejezte ki, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, akkor érdemben csökkenhet a fertőzések száma.

néhány napra szeretnék megkönnyíteni a kapcsolattartást

Emlékeztetett, a kormány döntése értelmében január 11-ig továbbra is érvényesek a korlátozások, a karácsonyi időszak szabályairól pedig december 21-én tesznek bejelentést. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenki szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, és olyan szabályokat lehetne elfogadni, amelyek egy vagy néhány napra megkönnyítik a kapcsolattartást.

A legfontosabb azonban az, hogy a vírus terjedése megakadályozható, lassítható legyen

- jelezte Gulyás Gergely, megerősítve, hogy szilveszterkor nem lesz változtatás a korlátozásokban, mert a nagy társasági összejövetelek többhetes védekezés eredményeit sodorhatnák veszélybe.

Eltörlik az idősávot?

Az üzletek december 24-i nyitvatartásáról Gulyás Gergely azt közölte: a kereskedelmi dolgozói szakszervezetnek igaza van abban, hogy ha az idősek vásárlási sávja hatályban marad, akkor megfontolandó, van-e értelme a december 24-i nyitvatartásnak. Így a vásárlási idősávról szóló kormányzati döntés után lehet határozni a nyitvatartásról - mondta.

A boltokban való létszámkorlátozásra vonatkozó kérdésre azt mondta: látják azt a problémát, hogy a boltokban időként nagy tömegek vannak, és az is igaz, hogy a karácsony előtti időszakban ehhez az idősek vásárlási idősávja is hozzájárulhat, így ezt a két problémát együtt érdemes orvosolni. A kormány egyeztetett kereskedelmi szervezetekkel, Novák Katalin tárca nélküli miniszter pedig ma egyeztet az Idősügyi Tanács tagjaival, ezek eredményeként pedig a kormány nyitott arra, hogy a jelenlegi szabályokon változtasson. Erről pénteken vagy szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Az influenza elleni oltóanyagokról elmondta: a készlet nagyjából egyharmada - döntően a háziorvosoknál - még rendelkezésre áll, és további több százezres szállítmány érkezik.

Gulyás Gergely a célzott tömeges teszteléssel kapcsolatban elmondta: az elmúlt 4 hétben folyamatosak voltak a tesztelések, ezen a héten is tesztelnek még, és ha szükséges, akkor januárban is folytatni fogják. Hangsúlyozta: az eredmények elismerésre méltóak, hiszen 18 ezer szolgálati helyen sikerült a teszteléseket lebonyolítani, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy Európában Magyarország ma a legtöbbet tesztelő országok között van.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!