Gulyás: a brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot
A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Brüsszel ma az illiberalizmus fővárosa
Gulyás: a brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

2021. 09. 27.
Brüsszel szorongatni akarja Közép-Európát, de a hurok körülötte is feszül, ezért komolyan át kell gondolnia térségünkhöz való viszonyát - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sieci lengyel konzervatív hetilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

Gulyás Gergely rámutatott: az európai uniós szervek főként Lengyelországot és Magyarországot támadják, de az utóbbi időben Szlovéniát és Ausztriát is.

"A brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot"

- mondta el, hozzáfűzve: ebben az értelemben Brüsszel ma

"az illiberalizmus fővárosa".

Az Európai Bizottság "elméletileg a szerződések őre", a gyakorlatban viszont "korábban nem tapasztalt mértéket ér el a beavatkozás Magyarország belügyeibe" - mondta Gulyás Gergely, aki szerint

Brüsszel nem veszi tudomásul, hogy "Európának ez a része más, mint a nyugati országok", és "inkább kockáztatja az egész Európai Unió stabilitását, minthogy rugalmas legyen".

Úgy vélte: a "még a legkisebb véleménykülönbséget sem elviselni képes" Brüsszel a "számunkra a Szovjetunió idejéből ismert elvet vallja, miszerint a jog a politika szolgálóleánya".

A közép-európai tagállamoknak folyósított uniós forrásokról szólva Gulyás Gergely aláhúzta: ez nem adomány, az euróövezetben és az uniós piacon Németország annyit keres, hogy az uniós alapok ahhoz képest csekély összegűek.

"Korábban megnyitottuk piacainkat, bár tőke szempontjából nagyon gyengék voltunk, és a Nyugat ezt kihasználta"

- jelentette ki, idézve Günther Oettinger volt uniós biztost, aki megmondta: minden keletre küldött euróból 70 cent visszamegy nyugatra.

A miniszter szerint nincs semmi alapja annak, "hogy az alapokat erkölcsi gesztusként kezeljék", történelmi kategóriákban nézve pedig "nem tartozunk igazán semmivel, éppen ellenkezőleg".

A magyar gyermekvédelmi törvény témájában Gulyás egyetértett az interjút készítő Jacek Karnowski szerkesztő felvetésével, hogy ez a migrációs témánál is nagyobb haragot váltott ki Brüsszelben, mivel egy "igazi tabut" érint.

"Európában nagyon sok csoportot, kisebbséget védenek, egyetlen kivétellel: az évszázadok óta itt élő nemzetek kivételével"

- fűzte hozzá a miniszter.

Emellett Brüsszelt jelentősen befolyásolják az LMBT-témákat erőltető, "csak ezzel foglalkozó és ebből élő" civil szervezetek, amelyek a magánélet világába tartozó kérdésből próbálnak divatot teremteni. "Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a gyermekek védelme az állam feladata" - húzta alá, hozzátéve: a felnőttek élete már az ő dolguk.

Arra válaszolva, hogy a gyermekvédelmi törvényen nem kellene-e enyhíteni a rossz nyugat-európai fogadtatás miatt, Gulyás kijelentette:

"a politikában a legnagyobb hiba az, ha engedünk a nyomásnak, miközben tudjuk, hogy igazunk van".

Az ilyen helyzetben nem hátra, hanem előre kell lépni, ezért az említett kérdésekben népszavazás lesz Magyarországon - tette hozzá.

A magyar családtámogatási politika folytatásáról Gulyás elmondta: ezen a területen a legfontosabb tényezők a következetesség, a stabilitás és a kiszámíthatóság. Ebben az összefüggésben kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a Fidesz maradjon kormányon. "Ennek eredményeként a kiterjedt családtámogatási rendszert a polgárok komolyan veszik, mint valami biztosat, amit nem fognak holnap visszavonni. Adókedvezményeket, pénzügyi támogatást és lakásvásárlási segítséget biztosítunk" - szögezte le.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!