Gulyás: 6,5 millió vakcináról állapodtunk meg az AstraZenecával
A csütörtöki kormányinfón arról is szó esett, hogy a kamupártok kiszorítása miatt szükséges a választási törvény módosítása
Gulyás: 6,5 millió vakcináról állapodtunk meg az AstraZenecával

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2020. 11. 12.
A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, de az ország és a magyar egészségügy lényegesen felkészültebben áll szemben a vírus jelentette kihívással - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Gulyás Gergely a szigorítások első napjának tapasztalatai után köszönetet mondott a kijárási tilalom betartásáért és a maszkhasználat, valamint a védőtávolság esetében kiemelkedő állampolgári jogkövetésért.

A kormány abban bízik, ha ez tartható, a 30 napra elrendelt intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, meg tudják állítani a fertőzés felfutását, és képesek lesznek az egészségügyben a kapacitások alatt tartani az intenzív kezelésre szorulók számát - mondta a tárcavezető.

Önkéntes és ingyenes lesz a vakcina

Egyelőre hazánk az AstraZeneca céggel állapodott meg, melynek megfelelően 6,5 millió vakcinára lehetünk jogosultak 13 milliárd forint értékben. Gulyás Gergely kijelentette azonban, hogy a cél az, hogy a lehető legtöbb oltóanyag álljon a magyar polgárok rendelkezésére minél gyorsabban

„Az az érdekünk, hogy minden olyan oltóanyagot próbáljunk beszerezni, ami eljuthat Magyarországra, ezért tárgyalunk az izraeli, orosz és kínai vakcináról is"

"ha a magyar munkavállalóktól elvárjuk, hogy dolgozzanak, akkor a képviselőktől is"

Mint ahogyan minden más magyar állampolgártól is azt várjuk, hogy ebben a nehéz helyzetben is tegyen eleget munkavállalási kötelezettségének, akkor elvárjuk a magyar országgyűlési képviselőktől is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: tudják, hogy nehéz betartani a szabályokat, és mindenkinek átalakul az élete. De ha ez 30 napig sikerül, akkor remélhetőleg utána sokkal könnyebb és jobb időszak következik, és az egészségügyi rendszer is működőképes marad - magyarázta.    

Gulyás Gergely kitért rá: úgy hozták meg a szabályokat, hogy az élet alapvető rendje változik meg, de azt mindenkinek biztosítják, hogy dolgozhasson. Ezért a munkavégzést elvárják a parlamenti képviselőktől is, az Országgyűlésnek továbbra is kell rendes törvényalkotási munkát végeznie - közölte.

Hozzátette: értelmezhetetlen az a felvetés, hogy miért nyújtanak be most törvényjavaslatokat. Azért nyújtunk be, mert a magyar országgyűlési képviselők sem lehetnek kivéletelek - mondta.

"szükséges a választási törvény módosítása"

Indokolt és szükséges a választási törvény módosítása, és nem érinti az ellenzéki összefogás kérdését - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: eddig egyetértés volt a politikában arról, hogy a választási és a kampányfinanszírozási szabályok visszaélésekre adnak lehetőséget a kis pártok és a "kamupártok" számára. A mostani módosítás azt szolgálja, hogy azok a pártok kapjanak támogatást, amelyek legalább 50 egyéni választókerületben jelöltet tudnak állítani - mutatott rá.

Hozzátette: ennek nincs köze az ellenzéki pártok indulásához.

Megjegyezte: a választási törvény módosítására csak 2021. január 1-jéig van lehetőség a következő választás előtt, ezért dolgozták ki most a javaslatot.

Orbán és az EU-vétó kérdése

Egy, a miniszterelnök Európai Uniós mentőcsomag vétójával kapcsolatos fenyegetésről érkezett kérdésre Gulyás azt felelte, bár az EU azt próbálja sugallni, hogy az ügy a jogállamiságról szól, azonban:

„Amiről itt szó van, az nem a jogállamiságról szóló jog, hanem a zsarolásról szóló jog”

– tette világossá.

Az Európai Unió ugyanis a közelmúltban bejelentette, hogy elzárhatja a pénzcsapokat azok felé az államok felé, akik nem felelnek meg az általuk támasztott jogállamisági feltételeknek. 

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetési nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!