Független afroamerikai államot és "felszabadítást" ígér az utcákon masírozó fegyveres fekete milícia
Az NFAC elhatárolódik a BLM-mozgalomtól és a Fekete Párducoktól is
Független afroamerikai államot és "felszabadítást" ígér az utcákon masírozó fegyveres fekete milícia

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 05.
A május óta aktív szeparatista félkatonai szervezet alapítója szerint a feketék „felszabadításáért” és egy független afroamerikai nemzet megalakításáért küzd. Bár többen az új Fekete Párduc Pártként emlegetik, határozottan elhatárolódik mind a párducoktól, mind pedig a BLM mozgalomtól. 

A csapat vezetője, John Jay Fitzgerald, akit csak „Jay nagymesterként” emlegetnek, állítja, hogy a NFAC tagjai mind veterán katonai lövészek. Fitzgerald, aki független színekben a 2016-os elnökválasztásokon is indult, korábbi interjúiban leszögezte:

„Fekete milícia vagyunk. Nem tüntetők, sem demonstrálók. Nem énekelni jövünk, sem nem kántálni. Nem ez az, amit mi csinálunk.”

Világossá tette a csoport fekete nacionalista célkitűzéseit, mely szerint az Egyesült Államoknak rendelkezésükre kellene bocsátania Texas államot, hogy független, afroamerikai államot hozzanak létre a helyén. 

Az úgynevezett fekete milícia tagjai először 2020 május 12-én egy Brunswick melletti tüntetésen jelentek meg Ahmaud Arbery meggyilkolása miatt tiltakozva, majd júliusban az NFAC többszáz fegyverese végigmasírozott az Atlanta közeli Stone Mountain Parkon, követelve egy konföderációs emlékmű eltávolítását. A park üzemeltetője szerint békésen viselkedtek a helyen, mely Johnson szerint fontos a Ku Klux Klan számára, így nekik akartak üzenni megjelenésükkel.

"Azt akarom, hogy a Ku Klux Klan szíve meghalljon, attól függetlenül, hol is vagytok. Itt vagyok a házatokban. Ti hol vagytok? Fenyegettetek. Mi nem fenyegetünk.”

- jelentette ki.

Július 25-én a helyi híradások szerint más több, mint 300 fő gyűlt össze a Kentuckybeli Louisvilleben, hogy Breonna Taylort márciusban lelövő rendőrök elleni fellépés hiánya ellen tiltakozzanak teljes fegyverzetben, melyek közül egy, állítólag véletlenül, el is sült, és megsebesített három embert. A NFAC szerint 3500 tagjuk regisztrált az eseményre. 

Ezúttal a fekete milícia a lousianai Lafayette-ben gyűlt össze a rendőri erőszak ellen tüntetni. Több száz gépkarabéllyal felszerelkezett feketeruhás NFAC tag vonult végig a városon, többükön testpáncél és már taktikai felszerelés is volt. A felvonulással egy augusztusban lelőtt fekete férfi, Trayford Pellerin ügyében történű igazságszolgáltatásért is demonstráltak, illetve bizonyos hírek szerint azért is esett Lafayette városára a választásuk, mert egy luisianai kongresszusi képviselő állítólag megfenyegette őket Facebook-üzenetében. 

Vezetőjük beszédében leszögezte, Trump „Tegyük Amerikát újra naggyá” szlogenje nem vonatkozik a feketékre, és nem emlékszik, mikor volt ez az ország utoljára nagyszerű a számukra. Beszéde végül „fekete erő” kántálásba fulladt. 

Egyelőre a milícia békés felvonulásokat tart, nem tudni azonban, hogy az Antifához és a Black Lives Matter tüntetőinek egy részéhez hasonlóan demonstrációik idővel nem folyamodnak-e erőszakhoz céljaik elérése érdekében. Megjelenésük és komoly fegyverzetük és vezetőjük sokszor fenyegetőző megnyilvánulásai mindenesetre nem keltenek megnyugtató benyomást.

(RT/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!