Francia választások: a baloldal szociáldemokrata ébredést akar, Le Pen összefogást ajánl a jobbközépnek
A vasárnapi EP-választáson elért csúfos eredmények után Macron előrehozott választásokat írt ki
Francia választások: a baloldal szociáldemokrata ébredést akar, Le Pen összefogást ajánl a jobbközépnek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 06. 11.
A megosztott francia baloldali pártok hétfő este bejelentették, megállapodást kötöttek arról, hogy közös jelölteket indítanak minden választókerületben az előrehozott nemzetgyűlési választások három hét múlva esedékes első fordulójában.

"Egy új népfront megalakítását szorgalmazzuk, amely példa nélküli formában egyesíti a humanista, szakszervezeti, egyesületi és polgári baloldali erőket"

- írta a többi mint hat óráig tartott egyeztetést követően közös közleményében a Szocialista Párt, a Kommunista Párt, a Zöldek és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország.

A nemzetgyűlés feloszlatása és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésnek (RN) a választásokon várható megerősödése miatt a szakszervezetek hétfőn kijelentették:

"Köztársaságunk és demokráciánk veszélyben van, demokratikus és szociális ébredésre van szükség.

Ennek hiányában a szélsőjobboldal kerül hatalomra" - fogalmazott az öt érdekképviselet.

A Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője, Marine Le Pen elmondta: pártja hajlandó nem indítani jelölteket a jobbközép Köztársaságiakkal szemben az előrehozott nemzetgyűlési választásokon.

Le Pen megerősítette, hogy pártja győzelme esetén a 28 éves Jordan Bardella pártelnököt, az EP-választás listavezetőjét javasolják Emmanuel Macronnak a miniszterelnöki posztra.

"Én a köztársasági elnöki poszt felé tartok, ő a miniszterelnökség felé, nincs okunk ezen változtatni"

- mondta Le Pen.

A Nemzeti Tömörülés a végleges eredmények szerint a szavazatok 31,37 százalékát szerezte meg vasárnap az EP-választáson, míg a Macron vezette pártszövetségre csak 14,6 százalék szavazott. 

Az eredmény nyomán a köztársasági elnök június 30-ra írta ki az előrehozott nemzetgyűlési választások első, július 7-re pedig a második fordulóját. A jelöltállítás június 12-én kezdődik, és június 16-án délután 6 órakor zárul, a hivatalos kampány június 17-én kezdődik a hétfőn megjelent elnöki rendelet szerint.

(MTI/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!