Felmérés: drámaian bezuhant Izrael támogatottsága az evangéliumi fiatalok körében
Az elmúlt három év alatt 75 százalékról 33 százalékra csökkent a zsidó állam mellett kiállók aránya
Felmérés: drámaian bezuhant Izrael támogatottsága az evangéliumi fiatalok körében

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 05. 25.
A Barna Group legfrisebb felmérése növekvő szakadékot mutat az amerikai evangéliumi keresztények idősebb és fiatalabb generációja között, kiváltképp az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos nézeteiket illetően. 2018-óta ugyanis Izrael támogatottsága 75 százalékról 33 százalékra esett le, a 18 és 29 év közötti evangéliumi fiatalok közel fele pedig, kiknek többsége a választásokon Bidenre szavazott, egy palesztin állam megalakítását tartja kívánatosnak.

Míg az evangéliumi keresztények Izrael támogatásának zászlóvivői az Egyesült Államokban, az Észak-Karolinai Egyetem kutatói által végzett felmérés meredek esést mutat a zsidó állam támogatottságában, és többen amiatt aggódnak, hogy

hosszútávon Izrael kulcsfontosságú szövetségesét veszítheti el. 

A felmérés során 700  18 és 29 év közötti evangéliumi keresztény fiatalt kérdeztek meg március és április hónapokban arról, hogy az izraeli-palesztin vitában melyik oldalt támogatják.

A válaszadók mindössze 33,6 százaléka válaszolt úgy, hogy Izrael mellé állna, míg 24,3 százalék a palesztinok oldalát preferálta, 42,2 százalék pedig egyik oldalt sem választotta.

Ez határozott eltolódást mutatt a 2018-as felméréshez képest, melynek során a válaszadók nagy többsége, 75 százelék választotta Izraelt, 2,8 százalék preferálta a palesztinokat és 22 százalék maradt semleges a kérdésben, egyik oldalra sem állva. 

Palesztin állam megalakítását támogatják

A jelen felmérésen válaszadók közel fele, 45 százalék, nyilatkozott úgy, hogy támogatja egy palesztin állam megalaopítását Izrael mellett, 35,1 százalék semleges maradt a kérdésben, és mindössze a megkérdezettek egy ötöde, azaz 20,5 százalék ellenezte a palesztin államiság ideáját.

Három éve a helyzet egy picit máshogy nézett ki, de a válaszadók közel harmada, 29 százalék mondta azt, hogy ellenzi azt, hogy Izrael területeket adjon fel a palesztinokkal való békéért. 

A 2021-es felmérésen emellett 22 százalék szerint Izrael nem bánik tisztességesen a palesztinokkal, 35,7 százalék semleges volt a kérdésben, és 41,5 százalék válaszolt úgy, hogy Izrael megfelelően bánik a palesztinokkal. 

Mennyire függ össze a hit és az izraelről alkotott vélemény?

Mindeddig a felmérést végző professzorok azt tapasztalták, hogy Izrael támogatása mindig is összefüggöt a keresztény végidőkre vonatkozó teológiával, ami Izrael állam megalakulása összefügg Jézus Krisztus második eljövetelével, vagyis annak előjele.

Ebből kiindulva a 2021-es felmérésen megkérdezték az evangéliumi fiatalokat, mennyire befolyásolják hitelveik Izraellel kapcsolatos véleményüket.

A válaszadók több mint 44 százaléka mondta, hogy hitbéli meggyőződése nem befolyásolja az izraeli-palesztin konfliktusról alkotott véleményét.

Több mint 38 százalék szerint hitbéli meggyőződésük arra ösztönzi őket, hogy kedvezőbben viszonyuljanak Izraelhez, míg 17,4 százalék szerint inkább arra, hogy jobban támogassák a palesztinokat.

Jeruzsálem maradjon Izraelé, vélik

Ami Jeruzsálem kérdését illeti, az evangéliumi fiatalok mindössze 28,4 százaléka gondolja, hogy Kelet-Jeruzsálemnek a jövőbeni palesztin állam fővárosának kell lennie, míg 71,6 százalék szerint a városnak teljes egészében örökké Izrael fővárosának kell maradnia.

Az evangéliumi keresztények kulcsfontosságú szerepet játszottak abban, hogy Donald Trump volt amerikai elnök elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és az Egyesült Államok nagykövetségét a városba költöztesse.

A válaszadók közel fele ismerte el, hogy nagyon korlátozott ismeretei vannak az izraeli-palesztin konfliktusról, vagy pedig semmit sem tud arról. 

Míg Izraelt tartják az evangéliumi szavazók egyik legfontosabb kérdésének, az evangéliumi fiatalok 65 százaléka ritkán, vagy egyáltalán nem hall a zsidó állam támogatásának fontosságáról, csupán 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy minden héten hall erről. 

Izrael volt amerikai nagykövete: amerikai támogatóink gerincét az evangéliumi keresztények adják

 

A felmérést két héttel nyilvánosságra hozták, miután Ron Dermer Izrael volt amerikai nagykövete azt javasolta, hogy Izraelnek az evangéliumi keresztények „szenvedélyes és egyértelmű” támogatását priorizálja az amerikai zsidókéval szemben, akik szerinte „aránytalanul képviseltetik magukat kritikusaink között”.

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy Izrael támogatóinak gerincét az Egyesült Államokban az evangéliumi keresztények jelentik”

- nyilatkozta Dermer.

„Az amerikaiak mintegy 25 százaléka - egyesek még többre is becsülik - evangéliumi keresztény. Az amerikaiak kevesebb mint két százaléka zsidó ”- mondta.

"Tehát ha csak a számokat is nézzük, akkor sokkal több időt kellene eltölteni az evangéliumi keresztényekkel való kapcsolatépítéssel, mint a zsidókkal."

Kiemelte az Izrael iránti „szenvedélyt és támogatást” az evangélumiak körében, és kijelentette, hogy Izrael az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kérdés sokuk számára, szembeállítva ezzel a vallási csoportot az amerikai zsidókkal, akik szerinte más kérdésekre koncentrálva szavaznak.

A jelen felmérésből azonban sokak szerint az derül ki, hogy ezt a tendenciát a fiatal evangéliumiak nem biztos, hogy folytatni fogják, és hogy Izraelnek már nem csak a fiatal amerikai zsidók de a fiatal amerikai evangéliumiak körében is egyre fogynak a támogatói, részben tudatlanság, részben a konzervatív értékek elhagyása miatt. 

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!