Felmérés: az ukránok többsége szerint Izrael szolidáris Ukrajnával
Felmérés: az ukránok többsége szerint Izrael szolidáris Ukrajnával

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 23.
Az ukránok több mint fele úgy gondolja, hogy Izrael baráti ország, amely támogatja őket – derül ki a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet kutatásából.

A felmérés szerint az ukránok 43 százaléka azonban nem ért egyet azzal, hogy Izrael nem hajlandó légvédelmi rendszerrel ellátni Ukrajnát, és 12 százalékuk szerint a zsidó állam nem Ukrajna barátja.

A megkérdezettek 87 százaléka szerint az izraeli technológia segíthetné Ukrajnának a háború utáni helyreállását, de sokan elismerik, hogy Izrael már most is többféleképpen támogatja Ukrajnát a háborúban.

Az ukránoknak csaknem a fele nagyra értékeli például, hogy a zsidó állam humanitárius segéllyel segíti az országot, 17 százalékuk pedig a hírszerzési információkért hálás. A válaszadók 11 százaléka szerint viszont Izrael semmilyen módon nem támogatja Ukrajnát.

Sokan az ukránok közül az Oroszországgal vívott háború óta máshogy látják Izrael helyzetét a Közel-Keleten: több mint felük szerint a két ország hasonlóan erős ellenállóképességgel rendelkezik, 39 százalékuk úgy gondolja, hogy Ukrajna és Izrael hasonló értékek mentén tevékenykedik, és 30 százalékuk véli azt, hogy a két nép kreativitása és innovációs készsége hasonló.

(Ynet News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!