Fellendült a belga hadiipar az orosz-ukrán háború miatt
Fellendült a belga hadiipar az orosz-ukrán háború miatt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 05.
Belgium jelentős fegyveradományokat bocsátott Ukrajna rendelkezésére, és akkora a kereslet a belga áru iránt, hogy a kínálat alig tud lépést tartani vele.

Az orosz-ukrán háború kitörésekor Alexander De Croo miniszterelnök bejelentette, hogy Belgium 5000 gépkarabélyt, 200 páncéltörő fegyvert és 3800 tonna üzemanyagot adományoz Ukrajnának.

A gépkarabélyokat a vallon kormány tulajdonában lévő FN Herstal fegyvergyártó cég gyártotta, és az adomány egy része a kormányzati készletekből származott. Egyelőre nincs adat arról, hogy a kormány új fegyvereket rendelt volna a tartalékok feltöltésére.

Az ukrajnai háború a kevésbé jelentős flamand fegyveripart is jelentősen fellendítette. A flamand kormány havi jelentése azt mutatja, hogy az idei év első felében összesen 371 millió euró értékben adtak ki fegyverexport-engedélyeket, kétszer nagyobb arányban, mint tavaly.

A flamand régió jelentős exportmegállapodást kötött Ukrajnával, amelynek keretében a Sioen Ballistics cég lövedékálló mellényeket szállított Ukrajnába. A flamand Concordia Textiles, amely az ilyen típusú mellények gyártásához használt szövetet állítja elő, ellátási problémákról számolt be a megnövekedett kereslet miatt.

Júniusban a belga kormány bejelentette, hogy 1,8 milliárd eurót fektet be a védelemmel kapcsolatos kutatásba és fejlesztésbe, ami hatalmas lendületet ad a belga hadiipari vállalatoknak.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!