Gépileg felturbózott szuperkatonák fejlesztésébe kezdhet Franciaország
Implantátumokkal és egyéb technológiákkal javítanák harcosaik teljesítményét
Gépileg felturbózott szuperkatonák fejlesztésébe kezdhet Franciaország

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 10.
Zöldlámpát kapott a francia hadsereg a technológiailag felfejlesztett katonákkal kapcsolatos kutatásának megkezdéséhez, melynek keretében a harcmezőn nyújtott teljesítményt növelő implantátumokat és egyéb technológiákat terveznének. Kína is hasonló projektbe kezdett a napokban.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A lépésre azért van szükség, mert más nemzetek is elkezdték felfedezni maguknak a gépi és emberi teljesítmény kombinálásával a jövőben elérhető katonai előnyöket, és Franciaország sem szeretne lemaradni a versenyben. 

Florence Parly francia védelmi miniszter egyik múltheti beszédében úgy fogalmazott, hogy Franciaországnak semmilyen azonnali terve nincs "invazív technológia" fejlesztésére katonái számára. 

"Szembe kell néznünk azonban a tényekkel. Nem mindenki osztja kételyeinket a kérdésben, és fel kell készülnünk arra, amit a jövő tartogat a számunkra."

Parly hozzátette, rá kell találniuk arra a módra, hogyan tarthatják fenn operációs előnyüket anélkül, hogy hátat fordítanának értékeiknek. 

A katonai etikai bizottság ez ügyben kedden hozta nyilvánosságra jelentését, mely többek között kimondja: 

"Az emberek régóta keresik a fizikai vagy kognitív képességeik növelésének módját a hadviselésben ... Az esetleges fejlesztések végső soron a kapacitásnövelő eszközök beültetéséhez vezethetnek a katonák szervezetébe."

A jelentés arra is kitért, hogy olyan implantátumokkal kapcsolatban zajlik a kutatás, melyek javítanák az agyi kapacitást, illetve segítenének a katonáknak a szövetségesek és az ellenség megkülönböztetésében akár a távolból észlelve helyzetüket és életjeleiket.

A dokumentum rámutatott, hogy a világos etikai határvonalak meghúzása elengedhetetlen. Eugenikus vagy genetikát érintő beavatkozásokat nem engedélyeznek, de olyan eljárásokat is tilalom alá vesznek "melyek veszélyeztetnék a katona társadalomba való visszaintegrálódását és civil életbe való visszatérését."

Ahogy arról korábban írtunk, legutóbb Elon Musk jelentette be, hogy Neuralink startupja számítógépes chip implantátumokkal segítené az idegi rendellenességek kezelését – melyek egy nap olyan erőteljesek lehetnek, hogy lehetővé tegyék, hogy az emberiség nem maradjon le a jövő szuperintelligens robotjaival és számítógépeivel szemben.

Az NBC News múlt héten számolt be arról, hogy az amerikai hírszerzés szerint Kína "emberkísérleteket hajtott végre" a Népi Felszabadítási Hadsereg katonáin, annak reményében, hogy biológiailag kiemelkedő képességű katonákat hozzon létre.

(BBC/NBC News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!