„Felkaptunk néhány dolgot, és csak futottunk” - Brutális erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte
Portugáliában egy hét alatt 659-en haltak meg a hőség miatt
„Felkaptunk néhány dolgot, és csak futottunk” - Brutális erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte

Egy portugál idős férfi nézi a településén pusztító erdőtüzet.(Forrás: Youtube/Telegraph)

2022. 07. 19.
Több európai országban hetek óta küzdenek nagy kiterjedésű erdőtüzekkel a hőség miatt. Az extrém időjárási körülmények miatt csak Spanyolországban és Portugáliában már ezren haltak meg.

Spanyolországban, Görögországban és Franciaországban is küzdenek a hatóságok az óriási erdőtüzek megfékezésével, miközben a hőmérséklet tovább emelkedése már több mint ezer ember halálát okozta. Spanyolországban a hőmérséklet már meghaladta a 45 fokot az egy hete tartó extrém felmelegedés során.

A hatóságok eközben helikopterekkel próbálják oltani a tüzet, de a hegyvidéki területeken ez nagyon komoly kihívást jelent. A spanyol meteorológiai szolgálat “abnormálisan magas” hőmérsékleti értékek miatt riasztást adott ki a lakosságnak.

Tűzoltás Spanyolországban
Forrás: Youtube/Global News

Az erdőtüzek és az időjárás azonban váratlanul érte nemcsak az érintett területen élőket, hanem az ott pihenő turistákat is.

Nagyon gyorsan történt… Nem vettem kellően komolyan A DOLGOT. Azt gondoltam, hogy az ellenőrzésük alatt tudják tartani a helyzetet, és meglepetÉSKÉNT ÉRT, amikor úgy tűnt, hogy [a tűz]
a mi irányunkba tart. Felkaptunk néhány fontos dolgot, és csak futottunk. Akkor már mindenki más is menekült az utcán”

- mondta William McCurdy brit nyugdíjas, aki a helyiekkel együtt egy sportközpontba menekült a tűz elől.

Franciaországban 11 ezer hektáron ég az erdő az ország délnyugati részén, és több mint 14 ezer embert ki kellett telepíteni. A hatóságok a legmagasabb fokozatú készültséget rendelték el több régióban is.

“Soha nem láttam még ehhez hasonlót” - nyilatkozta egy délnyugat-franciaországi lakos, aki szerint “poszt-apokaliptikus” hangulatot kelt a tűz látványa.

Olaszországban az elmúlt néhány napban kisebb tüzek gyulladtak több helyen, de a helyzet gyorsan súlyosbodhat, mert az előrejelzések szerint a héten ott is meg fogja haladni a hőmérséklet a 40 fokot.

Az Egyesült Királyságban szintén szokatlanul nagy a forróság, a meteorológiai szolgálat a hét több napjára extrém meleget ígért, így valószínűleg meg fog dőlni a 2019-es cambridge-i rekord, amikor 38,7 fokot mértek a városban.

A brit lakosságot felszólították, hogy csak akkor utazzanak vonattal, ha nincs más választásuk, hiszen a hőség miatt késésekre és járattörlésekre is számítani lehet.

Portugáliának a 96 százalékát extrém szárazság sújtja június vége óta, és mindössze egy hét alatt már 659-en haltak meg a hőség miatt, többségében idős emberek. Egy településen 47 fokos hőmérsékletet mértek, de több másik helyen is meghaladta a hőmérséklet a 40 fokot.

A tűzoltók napok óta küzdenek a lángokkal, és egy pilóta életét vesztette, amikor tűzoltás közben lezuhant a repülőgépe a spanyol határ közelében. Idén már 30 ezer hektárnyi területen pusztított tűz Portugáliában.

Görögországban egy nap alatt több mint 70 helyen gyulladt tűz és már Athéntől 50 kilométerre is próbálják a hatóságok oltani a tüzeket. Hét görög település lakosait ki kellett telepíteni.

(CNN / BBC / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!