Felfedezés: levélben írta meg Einstein, hogyan terjed az antiszemitizmus Amerikában
18 millió forintért kelt el a tudós barátjának írt levele
Felfedezés: levélben írta meg Einstein, hogyan terjed az antiszemitizmus Amerikában

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 11. 24.
A Kedem aukciósház közleménye szerint a kordokumentumért folyó licitharc csaknem 10 ezer dollárról (3 millió forintról) indult. Albert Einstein egy 1936-ban írott levele végül 55 ezer dollárért (18 millió forintért) kelt el egy jeruzsálemi árverésen.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A kézzel írt levélben a világhírű fizikus (1879-1955) egyebek mellett az amerikai antiszemitizmusról számol be.

"Jegyezzük meg, hogy ez (az antiszemitizmus) soha nem a brutális beszéd vagy cselekedet formájában jelentkezik, hanem sokkal intenzívebben a felszín alatt"

- fogalmazott Einstein, aki akkor Princetonban tanított New Jersey államban. "Ez, úgymond, egy mindenütt jelenlévő ellenség, akit lehetetlen észrevenni, (a jelenlétét) az ember csak érzékeli" - írta még a szintén Amerikába emigrált zsidó zongoristának, Bruno Eisnernek.

Einstein az ominózus levelében azt is elpanaszolja, hogy még akkor sem értesül a megüresedett állásokról, ha azok kifejezetten az ő szakterületéhez tartoznak. Az írásából az is kiderül, hogy az antiszemitizmus kifejezetten az egyetemi és kulturális szférában (de az ipar-, és bankvilágban is) volt tapasztalható a '30-as évek Amerikájában. 

Einstein a németországi Ulmban született, zsidó származása miatt az Egyesült Államokba kellett menekülnie a nácik elől. 1921-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat. Haláláig Princetonban maradt.

Az aukció előtt az árverési ház arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél Einstein kevésbé ismert amerikai életét világítja meg. Mint felidézték: az akkoriban az Egyesült Államokban terjedő antiszemitizmust beárnyékolta a holokauszt és az emberek millióinak halála Európában.

Bruno Eisner Ausztriából menekült Amerikába. A fizikus levelében tanácsokkal látta el, hogy hogyan találhat munkát. Eisner végül sikeres pályafutást futott be Amerikában koncertzongoristaként és zenetanárként. 1978-ban, 94 évesen hunyt el New Yorkban.

2018-ban majdnem 40 ezer dollárért (13 millió forintért) kelt el Einstein egy nővéréhez, Majához írott levele egy jeruzsálemi árverésen, amelyben a tudós a Németországban már 1922-ben terjedő antiszemitizmusról számolt be.

Kedden Párizsban rekordáron, 11,6 millió euróért (4,3 milliárd forint) árverezték el Einstein egy ritka, az általános relativitáselméletét előkészítő kéziratát. Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német elméleti fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval.

(Hetek/MTI)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!