Évi 100 millió euró és teljhatalom: így tudták párizsban marasztalni Mbappét
A játékos szerint nem a pénz miatt döntött a maradás mellett
Évi 100 millió euró és teljhatalom: így tudták párizsban marasztalni Mbappét

Forrás: Youtube/PSG

2022. 05. 24.
Szombaton vált hivatalossá, hogy Kylian Mbappé nemet mondott a Real Madrid hívására és 2025-ig hosszabbított a Paris Saint-Germainnel. A francia kirakatcsapat több sajtóinformáció szerint is eddig elképzelhetetlen összegekkel tudta magánál tartani a 23 éves világbajnok csatárt.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A párizsi klub 2017-ben 180 millió euróért vásárolta meg Kylian Mbappét az AS Monacótól, akiért minden idők második legnagyobb átigazolási összegéért fizették ki. Mbappé szerződése idén nyáron járt volna le, így a Real Madrid már tavaly nyáron igyekezett leigazolni őt, a PSG viszont még 200 millió euróért sem volt hajlandó megválni tőle.

Ennek tükrében nem volt meglepő, hogy olyan hírekláttak napvilágot, melyek szerint a francia támadót sikerült leigazolnia a madridi csapatnak.  A PSG nem hagyta annyiban a dolgot - noha köztudott volt, hogy Mbappé egyik gyerekkori álma vált volna valóra, ha Madridba igazol.

A Real Madrid és Florentino Pérez szerette volna a minél hamarabb lezárni az ügyet, Mbappé képviselői azonban a lehető legtöbbet szerették volna kihozni az új szerződésből és rettenetesen magas fizetési igényt tettek a madridiak elé, melyet elsőre egyes sajtóhírek szerint el is utasítottak. Ez a bizonyos összeg már akkor is 100 millió eurós éves fizetésről szólt, a párizsiak pedig kapva kaptak az alkalmon és addig nem látott közelségbe került a világbajnok támadó maradása.

A Le Parisien május elején megszellőztette Mbappé szerződéshosszabbítását, édesanyja azonban szinte azonnal cáfolta a híreszteléseket. Madridban továbbra is becsülettel próbálkoztak, a PSG által kínált évi 100 millió eurót is megadták volna a világsztárnak, azonban egy ponton hatalmas falba ütköztek: az arculati jogok eloszlásáról ugyanis egyáltalán nem tudtak megállapodni, a Real Madrid túl sokat szeretett volna a játékos képviselői szerint.

Számtalan találkozó és tárgyalás után a Madrid abba is belement, hogy a játékos az arculati jogaiból befolyó tetemes bevétel 75 százalékát megtarthassa. Eredetileg „csak” 50 százalékról szólt volna a megállapodás. A madridiaknál Florentino Pérez 2000-es elnöki tisztségbe lépése óta megszokott, hogy a futballisták aláírásától kezdve az arculati jogaikból származó bevételeik felére igényt tart a klub. Ekkor már-már azt gondolhattuk, hogy a nyár legnagyobb, leghosszabb és legnyakatekertebbnek ígérkező szappanoperája véget ér, s Mbappé a Realé lesz.

Aztán fordult a kocka, Mbappé állítólag inkább személyes, mintsem gazdasági okokból döntött.

Egy nappal később, szombaton megszületett a döntés, a PSG hivatalosan is bejelentette, Mbappé 2025-ig szóló szerződéshosszabbítást írt alá a francia fővárosban – a Real Madrid-szurkolók bánatára, hiszen sokan biztosra vették, hogy 2022 nyarától habfehérben láthatják a francia válogatott támadót.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paris Saint-Germain (@psg)

“Úgy döntöttem, hogy meghosszabbítom a szerződésemet a Paris Saint-Germainnel, aminek természetesen nagyon örülök. Meggyőződésem, hogy itt tovább tudok fejlődni, egy olyan klubban, amely minden eszközt megad, hogy a legmagasabb szinten teljesíthessek. Nagyon örülök annak is, hogy ezt Franciaországban tehetem, abban az országban, ahol születtem, felnőttem és kivirágoztam. Szeretnék köszönetet mondani Nasser Al-Khelaifi elnök úrnak a bizalmáért, a megértéséért és a türelméért. Szintén gondolok a Paris Saint-Germain szurkolóira Franciaországban és szerte a világon, hogy hányszor kinyilvánították szeretetüket, főként az elmúlt hónapokban” – mondta a szerződés aláírása után Mbappé.

A két gigászi klub a végjátékban már egymással is versenyzett – vélhetően azonban nem a pénz volt a döntő.

Mbappé, ahogyan édesanyja is elmondta két közel azonos ajánlat közül választhatott, s végül hazájában, Franciaországban maradt – és az vesse rá az első követ, aki nem így tett volna az ő helyzetében francia állampolgárként. A PSG pedig olyan beleszólást enged a klub belügyeibe, mintha 23 és korára sportigazgatói státuszba léptetné elő legnagyobb, legígéretesebb sztárjátékosát.

A szerződés részletei sajtóinformációk alapján:

300 millió euró aláírási bónusz, Évi 100 millió eurós fizetés

Kikérik véleményét, ki legyen a csapat vezetőedzője

Beleszólhat, kit neveznek ki sportigazgatónak.

Jóváhagyását kérhetik az új átigazolásokkal kapcsolatban

Ha iagazak az értesülések, a Paris Saint-Germain következő három éve Mbappéról fog szólni, amiért hatalmas árat fizethet a párizsi csapat, és nem csupán eurómilliókban, ha igazak szerződésének azon részei, hogy beleszólhat a klub vezetőinek döntéseibe, véleménye kulcsfontosságú lesz sportszakmai kérdésekben.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Neymar eladását tervezi a PSG a Le Parisien értesülése szerint

A francia napilap hétfőn közölte, hogy a bajnoki címét megvédő fővárosi alakulat katari vezetése a nyári átigazolási időszakban kíván megválni a harmincéves csatártól. A brazil világsztár eladása révén szeretnék ellensúlyozni azt a hatalmas mínuszt, amit a Paris Saint-Germain másik nagy ászának, a francia világbajnok Kylian Mbappénak a megtartása okoz.  

A 23 éves támadó szombaton jelentette be, hogy marad, és a sajtóértesülés szerint a 2025 júniusáig szóló szerződéshosszabbítás fejében 300 millió eurós aláírási pénzt és idényenként 100 millióra rúgó fizetést kap, ami heti 1,9 millió eurós bért biztosít Mbappé számára. Neymar hetente körülbelül 545 ezer eurót keres.

(hetek/MTI)

forrás: Hetek
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!