Emlékeznek a rejtélyes utahi fémoszlopra a sivatagban? Az éjjel nyoma veszett
Az oda kirándulók hűlt helyét találták a monolitnek
Emlékeznek a rejtélyes utahi fémoszlopra a sivatagban? Az éjjel nyoma veszett

Forrás: Youtube/Guardian

2020. 11. 30.
Ha még nem lett volna így is elég furcsa jelenség a utahi sivatag kellős közepén felállított mértanilag arányos fémoszlop, most már tényleg az: ugyanis eltűnt a helyszínről a fémoszlop az éjszaka. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A monolitnak nevezett fémoszlopot múlt héten fedezték fel, ám a Utahi vadőrök tájékoztatása szerint a monolitnek mára nyoma veszett. 

Jó kérdés, hogy vajon ki, vagy kik vihették el, mindenesetre sajtóinformációk szerint az internet népének nem kellett sok idő, hogy tűpontosan meghatározzák a fémoszlop helyét. Múlt hét szerdán már meg is jelentek az első képek az Instagramon, ahol felhasználók dicsekedtek azzal, hogy rábukkantak a rejtélyes oszlopra. 

 

Aztán egyszer csak a helyszínre érkezők már nem találták a háromméteres oszlopot, csak egy fém háromszöget, ami talán a talapzata, vagy teteje lehetett a háromoldalú oszlopnak.

Az Instagramon az első helyszínre érkezők állítólag egy "viszlát" feliratot találtak, és friss vizelet nyomait. 

Egy felhasználó lenyomozta a vadőrök helikopterét

A utah-i vadőrök november 18-án vették észre az objektumot, amikor helikopterről vadjuhokat számláltak a településektől tavol eső, marsbélinek tűnő tájon.

 

Tim Slane Reddit-felhasználó, aki a koordinátákat közzétette, elmondta, hogy a helikopter repülési útvonalát követte, amíg el nem tűnt a radarról. Ezt úgy értelmezte, hogy itt szállhatott le.

Ezután a térképen keresni kezdte a nyilvánosságra hozott fotókon és videókon látható tájat, és rá is talált egy kanyonra, ami felülről megfelelőnek tűnt. A kanyonban jól kivehető volt egy hosszú, keskeny árnyék, amely a 2015-ös műholdfelvételeken még nincsen, de a 2016-osokon már feltűnik.

"Azonnal tudtam, hogy amint a helymeghatározás megjelenik az interneten, az emberek odamennek. Kaptam pár dühös üzenetet, amiért kiposztoltam a koordinátákat. Ha én nem találom meg, másnak biztos sikerült volna"

- mondta Slane.

Elmenekülni 2020 elől

Egy David nevű utah-i férfi közölte a Redditen, hogy el is indult. Szerdán napfelkelte előtt ért oda, rövidesen megérkezett a többi felfedező is.

"Jó volt elmenekülni a 2020-as év összes negatív élménye elől"

- írta.

A fémtömb eredete azonban továbbra is ismeretlen, eddig senki sem jelentkezett, hogy ő állította volna fel az oszlopot a sivatagban.

 

A legtöbben arra tippelnek, hogy szobrász alkotása lehet, néhányan John McCracken minimalista művész (1934-2011) keze nyomát vélik benne felismerni.

A utah-i hatóságok szerint "szövetségi kezelésben lévő területeken tilos engedély nélkül építményeket vagy műalkotásokat állítani".

(Hetek/RT/MTI)

Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!