Eltörölhetik-e az uniós vétójogot Magyarország miatt?
Eltörölhetik-e az uniós vétójogot Magyarország miatt?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 23.
Az utóbbi hónapokban brüsszeli vezető politikusok többször felvetették, hogy ideje lenne eltörölni a kötelező közös állásfoglalást külügyi kérdésekben. Bár kimondva-kimondatlanul Magyarországra utalnak, amikor a vétójog kiiktatásáról beszélnek, ez a jogintézmény minden kisebb tagállamot véd.

Legutóbb Ursula von der Leyen beszélt arról, hogy át kellene térni a minősített többségre a külügyi kérdésekben történő szavazások során.

A változtatást sürgetők szerint egyes tagállamok visszaélnek a konszenzus kényszerrel, és a vétót olyan eszközként használják, amivel más, az adott témától független érdekeiket kívánják elérni.

A realitás azonban az, hogy a vétójog eltörlése 22-es csapdája az Unió számára, mert egy ilyen alapszerződés-módosításhoz a 27 uniós tagállam egységes döntése szükséges.

Ez pedig aligha tűnik valószínűnek. 

A konszenzus-kényszer minden kis államot véd, hiszen enélkül az Európai Unió legnépesebb államai tetszésük szerint érvényesíteni tudják akaratukat az uniós külpolitikában. Görögország és Ciprus például így tudja befolyásolni a brüsszeli politikát a nagy ellenségnek számító Törökországgal szemben.

De még az olyan vezető állam is, mint Franciaország, élt a vétójoggal, például a Dél-Amerikával folytatott kereskedelmi kérdésekben. 

Jelenleg tehát a sokasodó nyilatkozatok ellenére sem tűnik valószínűnek a változás, bármennyire szeretnék a föderalista Európában gondolkodó politikusok elhallgattatni a belső kritikusokat. Szimbolikus lépésekre azonban már a ma kezdődő EU-csúcson is lehet számítani, amennyiben a résztvevők kezdeményezik egy szerződésmódosító konvent megrendezését.

Tekintve azonban, hogy a konvent csak javaslatokat fogalmazhat meg a 27 tagállam számára, a vétójog ettől még nem forog veszélyben.

(Hetek/Politico)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!