Elkészült a Magyar Zene Háza a Városligetben
Elkészült a Magyar Zene Háza a Városligetben

Youtube/Liget Budapest

2021. 12. 20.
Decemberben elkészült és jövő év január végén meg is nyílik a nagyközönség előtt a Magyar Zene Háza a Városligetben. A kulturális beruházás a korábban itt álló elhanyagolt és lepusztult Hungexpo irodaházak helyén valósult meg, az új épület környékén pedig több évtizede elzárt, közel 7000 négyzetméternyi zöldfelület újult meg és vált ismét szabadon látogathatóvá.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A látványos épület a Liget Budapest Projekt keretében jött létre, amely a kormány egyik legfontosabb és legnagyobb volumenű beruházási programja, melynek célja a Városliget átfogó kulturális fejlesztése.

„A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épült fel.  A 2018 óta tartó, és most lezárult kivitelezésnek köszönhetően a magyar főváros egy, a világelithez tartozó, nemzetközi sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus kortárs épülettel lett gazdagabb” – emelte ki a megnyitó ünnepségen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. 

Sou Fujimoto tervét egy nyílt pályázat keretében 2014-ben választották ki 168 pályamű közül. A projekt megvalósulásáról az eredményhirdetés óta több neves hírportál is beszámolt, sőt:

a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította.

Az új épület egyik különlegessége, hogy a külső falakat osztatlan homlokzati üvegfalak alkotják, így az épületbe belépve az az érzése lesz az embernek,

mintha még mindig a természetben lenne.

Ezt a természetközeli érzést erősíti az álmennyezeti díszítés is, amelyben többezer, különböző formájú levélminta kapott helyet.

A ház egy másik formabontó mérnöki megoldása az ún. lebegő tetőszerkezet, ami azt jelenti, hogy a tetőzetben nincsenek szögletes elemek, kizárólag hullámzó formák. 

Az épület a megnyitását követően több funkciót fog ellátni. A térszint alatt, vagyis a -1. emeleten fognak teret kapni a különböző tematikájú és interaktív kiállítások, melyben lesznek majd állandó és időszerű tárlatok is. A földszinten találhatók a koncerttermek és egy szabadtéri színpad is a zenei élményt keresők számára, míg az épület emeleti szintjén zenepedagógiai termek, valamint digitális archívum és multimédiás könyvtár fog helyet kapni.

„Az épület elkészültével párhuzamosan folyamatosan zajlik az állandó kiállítás kivitelezése, amely a jövő január végi nyitást követően az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat.

A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő, 1000 négyzetméteren felépülő tárlaton a látogató, interaktív résztvevőként egy élményekkel teli történetet járhat be”

– jelentette be Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője.

A Liget Budapest Projekt hivatalos oldala szerint a Magyar Zene Ház első féléves programnaptára már összeállt.

Az első koncertek január utolsó hétvégéjétől várják majd a nagyközönséget, az internetes jegyelővétel már január elejétől elérhető lesz. Arról, hogy milyen koncertek és programok lesznek bemutatva, egyelőre még nem állnak rendelkezésre nyilvános információk.
bemutató videó:

(ligetbudapest.hu/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!