Elképesztő látványt nyújtott a tegnapi tűzgyűrű-napfogyatkozás - videó
Elképesztő látványt nyújtott a tegnapi tűzgyűrű-napfogyatkozás - videó

Forrás: Twitter/NASA HQ PHOTO

2021. 06. 11.
Elképesztő, úgynevezett tűzgyűrűs napfogyatkozásnak lehettek szemtanúi azok, akik tegnap az eget fürkészték. "Tűzgyűrű" akkor fordul elő, amikor egy újhold elliptikus pályáján a legtávolabb van a Földtől - alapvetően a "szuperhold" ellentéte -, így nem fedi le teljesen a nap korongját, fényes gyűrűt hagyva. A jelenség Kanadából és Szibériából volt a leglátványosabb.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egymást váltották a különlegesebbnél különlegesebb égi jelenségek április-május-június folyamán. Április végén óriási rózsaszínhold látszott az égbolton, május 26-án úgynevezett szupervérholdat lehe júniusban pedig néhány országból egy ritka úgynevezett "tűzgyűrű" típusú napfogyatkozás is megfigyelhető volt

A jelenség csütörtökön 9 UTC-től kezdődően az Egyesült Államok északkeleti részén, Kanada északi területein, Grönland északkeleti sarkán, a sarkvidékeken és Szibéria keleti tájain volt a leglátványosabb.

Ezeken a területeket a nap több mint 90 százalékát takarta ki a hold, míg Magyarországon, Budapesten a holdkorong a napátmérő 8 százalékát, Szegeden a 4 százalékát sötétítette csak el.

Hazánban a jelenség 12 óra 4 perckor kezdődött, és a maximális kitakarás 12 óra 45-kor volt látható.

A következő hasonló napfogyatkozásra újabb két évet kell várni, legközelebb 2023. október 14-én csodálhatjuk meg a "tűzgyűrűt".

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!