Elhallgatott vegyi katasztrófa az USA-ban: egy teljes várost ki kellett üríteni Ohióban, a média nagyrészt hallgat - felvétel
Másfél hét kellett hozzá, hogy érdemben foglalkozzanak az üggyel
Elhallgatott vegyi katasztrófa az USA-ban: egy teljes várost ki kellett üríteni Ohióban, a média nagyrészt hallgat - felvétel

Youtube/Insider News

2023. 02. 15.
Miközben a világsajtó fele az Amerika felett kilőtt kínai léggömbök kapcsán sorra hozza le az újabb és újabb cikkeket, egy ezeknél sokkalta jelentősebb hírről valamiért elfelejtettek hírt adni. Egy komplett várost ki kellett üríteni az Ohio államban történt vegyi katasztrófa miatt. Másfél hét után kezdték csak el lehozni tömegesen a hírhez kapcsolódó felvételeket.

Helyi beszámolók szerint egy vonatbaleset következtében hatalmas mennyiségű toxikus anyag került a levegőbe, ami a lakosok és az állatállomány egészségét is veszélyeztette.

A még nagyobb probléma megelőzése érdekében az érintett települést evakuálták a hatóságok. 

Mint arról korábban a hirado.hu beszámolt, február 3-án East Palestine nevű településnél egy 100 kocsiból álló szerelvény hozzávetőlegesen 50 vagonja műszaki meghibásodás miatt kisiklott, a vegyszert szállító kocsik közül több lángokba borult.

Emiatt East Palestine lakóinak ott kellett hagyniuk otthonaikat, mivel a hatóságok úgy döntöttek, hogy a robbanások elkerülése céljából fokozatosan kieresztik a tartájkocsikban szállított mérgező vegyianyagot, a vinil-kloridot.

A vinil-klorid egy színtelen, narkotikus hatású, rákkeltő gáznemű anyag, amely enyhe illattal rendelkezik, és amit főként a PVC gyártásához szoktak használni.

Az evakuálást egy mérföldes sugarú körzetben rendelték el, míg a két mérföldön belül élőknek azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon.

Mindazonáltal 24 kilométerre a baleset helyszínétől jószágok (legutóbbi hírek szerint csirkék) pusztulásáról számoltak be, ami a balesettel állhat összefüggésben. Néhány kilométerre a helyszíntől pedig egy kutyának veszett nyoma, aminek a tetemét nem sokkal később meg is találta a tulajdonos és családja, ami ugyancsak összefüggésben lehet a vegyi katasztrófával.

A fenti eseményekről azonban csupán egy-két hírportál foglalkozott.

A híradó.hu kiszúrta, hogy a baleset jelentőségéhez mérten nagyon meglepő, hogy a Google-kereső első oldalán mindössze két fősodratú híroldal írását lehet megtalálni a témában. „Az egyik a CNN-é, amelyben a szerző érdekességként közli, hogy egy evakuált helyi lakos korábban statiszta volt egy katasztrófafilmben, a másik a brit The Guardian cikke, melyben amellett érvelnek, hogy a vasúttársaság a minél nagyobb profit érdekében nem áldozott eleget az elővigyázatosságra.” – fogalmaztak.

Az eset felveti annak kérdését, miért hallgatta el a sajtó jelentős része az Amerikában történt balesetet. És miért csak egy-másfél héttel a baleset után kezdett beszámolni róla.

(Híradó / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!