„Egyfajta mátrixban élünk, és a dolgok nem azok, mint amiknek látszanak” - New York-i tudósító a Hit Rádiónak
Mi történt igazából a capitoliumi ostrom során, és kik a felelősök?
„Egyfajta mátrixban élünk, és a dolgok nem azok, mint amiknek látszanak” - New York-i tudósító a Hit Rádiónak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 15.
A Hit Rádió Gyújtópont műsorában egy nemzetközi médiaügynökség New York-i tudósítóját kérdezték arról, mi is zajlik most Amerikában, mi is történt a múlt heti capitoliumi támadás során, és mindennek milyen következményei lehetnek az Egyesült Államokra nézően.

A riportert saját bevallása szerint számos más amerikai polgárhoz hasonlóan felzaklatták az események, ezért igyekezett a végére járni, a főáramú média tudósításai, illetve a különböző oldalakat érintő vádaskodásoknak mennyi alapja lehet, mennyire fedik, vagy nem fedik a valóságot.

Elmondta, hogy Donald Trump az elektori szavazatok hitelesítésének napján elmondott beszédében kifejezetten arra szólította fel a körülbelül félmilliósra becsült tömeget, hogy

békésen, hazafi módjára hallassák a hangjukat a Capitolium épületénél, erőszakra nem izgatott. 

A riporter a következőképp vázolta fel az incidens napjának eseményeit. Információi szerint helyi idő szerint 12 óra 40-kor érkezett meg az első tüntetői csoport a Capitoliumhoz, az épületbe való betörésre pedig 12:55-kor került sor. Tizenöt perccel később a rendőrfőnök kapcsolatba lépett a képviselőházzal és a szenátussal.

Ugyanakkor Trump beszéde a másik helyszínen, ami háromnegyed órás útra volt az ostrom helyszínétől, még délután egy után is tartott.

Ennélfogva nem tartja valószínűnek, hogy az a tömeg, ami a leköszönő elnököt jött meghallgatni, az vonult volna át a Capitolium épületéhez zavarogni és behatolni. Arra is rámutatott, hogy Trump később kezdte beszédét, mely mögött lehetett tudatosság, amennyiben tájékoztatva lett arról, hogy készül valami.

Az általa megvizsgált felvételek alapján a riporternő úgy látja, a helyszínen voltak Trump támogatók, de az Antifa részéről is képviseltették magukat a zavargásokban, akiket a képsorok tanúsága szerint buszokkal szállíthattak a helyszínre.

Milyen előnye származott volna az erőszakszításból Trumpnak?

Felteszi azt a kérdést is, hogy Trumpnak milyen előnye származott volna abból, hogy csőcseléket küld a helyszínre? Hiszen benn éppen tucatnyi republikánus politikus igyekezett meggyőző érvekkel elérni a meghallgatáson az elektori szavazatok hitelesítésének halasztását. 

Másodszor, ha az eredményeket nézzük, a támadás hatékony fegyverré vált arra, hogy a leköszönő elnököt és támogatóit hiteltelenítsék, megbélyegezzék és politikailag ellehetetlenítsék, és elvitassák adminisztrációjának az elmúlt négy év során elért eredményeit.

Harmadszor, egészen addig nem volt jellemző az ilyen erőszak Trump támogatóira, nem is beszélve arról, hogy átlag támogatói nem a fiatal korosztályhoz tartoznak. Az elnök korábban világossá tette, támogatói nem döntenek szobrokat, égetnek le épületeket, törlik el a történelmet.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!