Áttörés a magyar járványkórházban: felére csökkentették a halálozást
Egyedülálló kezeléssel növelik a koronavírusos betegek túlélési esélyeit a halasi kórházban
Áttörés a magyar járványkórházban: felére csökkentették a halálozást

Képforrás: Hetek

2021. 03. 12.
A Covidos betegek gyógyítására különleges, kombinált kezelési módot dolgoztak ki a Kiskunhalasi Mobil Járványkórházban – írja a Bács-Kiskun megyei lap, a BAON. A Dél-Alföld koronavírusos betegeinek elsőszámú ellátójaként működő intézményben, a súlyos állapotú, lélegeztetésre szorulóknál alkalmazott új eljárás közel felére csökkentette a halálozási arányt.

Kicselezték a "cytokin vihart"

A koronavírus okozta légzési elégtelenség és súlyos tüdőgyulladás nemcsak a vírus hatása, hanem az immunrendszer túlzott reakciója, azaz a „cytokin viharé" is, ami a tüdő mellett a szívet, a bélrendszert is roncsolja, de okozhat véralvadási zavart is. 

„Ez a „vihar” felelős azért a sokszervi elégtelenségért, amely a betegek halálát okozza”

 – ismertette a folyamatot Dr. Frei Norbert, a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház Intenzív Osztályának megbízott osztályvezető főorvosa.

Eddig az orvostudomány immunrendszert kikapcsoló kezelésekkel próbálkozott a koronavírus-fertőzöttek esetében. 

„Azt próbáltuk kitalálni, hogyan lehetne a túlpörgést leállítani úgy, hogy nem kapcsoljuk ki az egész immunrendszert. Líbiai és iráni publikációkat tanulmányoztunk, amelyek arról számoltak be, hogy

a cytokinek megkötése mellékhatások nélkül tudja lecsillapítani ezt a „vihart”, így megállítja a szervek károsodását, ezzel esélyt ad a szervek regenerációjára, vagyis a túlélésre

– mesélt a kezdeti lépésekről a főorvos

Végül két olyan vértisztító eljárást kombináltak a halasi kórházban, amivel huszonnégy óra alatt megtisztítják a vért a túltermelődött cytokinektől. 

„A vért átáramoltatjuk egy olyan speciális kapszulán, amiben a benne található gumigyöngyök, a felszínükön lévő antitesteknek köszönhetően megkötik a cytokineket. Emellett pedig az első dialízisek között használt technikát, a vérplazma víz részének cseréjét is elvégezzük” – részletezte az eljárást a szakorvos.

Frei Norbert osztályvezető főorvossal tavaly készítettünk egy videót, a lélegeztetőgépek működéséről:

Ezt a standard kezelések (vitamonok, szteroidok, lélegeztetés) mellett bevetett eljárást, azoknál a betegeknél alkalmazzák, akiket súlyosan romló állapotuk altatni kell és lélegeztetőgépre szorulnak. 

„Láttuk, hogy önmagában sem a kapszulás, sem a plazmavizes kezelés nem segített, de a kettő kombinálásával negyven százalékkal növeltük a lélegeztető gépre került betegek életben maradási esélyét.

Így menekült meg egy szülés előtt álló kismama is

Egy fiatal nő terhességének 38. hetében fulladás miatt került be a helyi kórházba, akinél sürgősségi császármetszésre volt szükség. Végül egészséges gyermeke született, de az anyukát az altatás után már nem tudták felébreszteni, és lélegeztetőgépre kellett kötni, és félő volt, hogy szívátültetésre is szüksége lesz.

olyan mértékben romlott az állapota, hogy amikor hozzánk került már műtüdőkezelésre lett volna szüksége. Ráadásul később szívizomgyulladása lett, ami miatt a szívátültetés lehetősége is felmerült.

Mi előtte azonban elvégeztük nála a kombinált eljárást, és végül egyik transzplantációra sem volt szükség. 29 nap után tudtuk őt visszaadni a helyi kórháznak – ismertette egyik legnagyobb sikerélményüket Dr. Frei Norbert.

November végén kezdték el kikísérletezni az eddigi leghatékonyabb kezelést a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött betegeknél a Kiskunhalasi mobil járványkórházban, azóta sikerült felére csökkenteniük a halálozási arányt.

(Hetek/BAON)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!