Egy kínai teaföld története: kitartás az organikus fejlődési út mellett (x)
Egy kínai teaföld története: kitartás az organikus fejlődési út mellett (x)

A Longyuan Tea Zrt. teakertje(Forrás: China Media Group)

Amikor ellátogatunk Fujian tartomány Nanping városának Liuyuan falvában fekvő Longyuan teakertjébe, a zöld fákkal, bambuszokkal, tavacskákkal és a természetben szabadon futkározó csirkékkel, kutyákkal, kecskékkel találkozhatunk. A magas fák alatt teanövények sorakoznak. A közel 0,5 négyzetkilométeres teakert olyan, mint egy park, amelyben az elkészített teatermékeket a minőség és a megbízhatóság jellemzik.

Ez egy PR cikk.

„Bár idén a csapadékhiányos időjárás jellemző az egész tartományra, eddig mégis 60 százalékkal növekedett a termelésünk a tavalyihoz képest” – jegyezte meg Xie Rongfu, a Longyuan Tea Zrt. igazgatója a China Media Group riporterének.

Ez az eredmény az organikus gazdálkodásnak köszönhető.

A közép-korú férfi Songxi megyében született, 1991-ben fejezte be a tanulást tea szakon, utána egy helyi állami tulajdonú teagyárban kezdett dolgozni. 1997-ben, mint a teagyár gyártásért felelős igazgatóhelyettese, Xie megtudta, hogy az általános teához képest az organikus tea exportára magasabb, és piaca is nagyobb. A jobb nyereség jövedelem érdekében, Xie 2002-ben elkezdett saját organikus teakertet építeni, és a mostani teakertet a falutól bérli.

Kína
A teakertben futkározó csirke      Forrás: China Media Group   

„Akkoriban ez a teakert teljesen olyan volt, mint a többi. Amikor a kezembe került, nem volt itt jó talaj, itt is műtrágyát alkalmaztak. Az európai organikus standardok szerint először jó ökológiai környezetet kell teremteni a teakertben. Követtem a szabványokat, és fokozatosan több mint 70 ezer fát ültettem ezen a területen” – emlékeztetett rá Xie.

A fák egy zárt erdei klímakörnyezetet formáltak, amely különböző madarakat és bogarakat, például verebeket, fácánokat, katicabogarakat és kínai levéltetveket vonzott, védve azt a kártevőktől. A területen mesterséges gyomlálást végeztetett a tulajdonos, és elutasította minden műtrágya és peszticid használatát. Így két év után a teakert először 2004-ben kapta meg az organikus tea igazolványát a svájci IMO-tól.

Egy átlagos teakertben általában évente egyszer, júliusban szokott nagy mennyiségben szaporodni az Empoasca flavescens nevű kártevő. Ennek a leküzdésére az IMO által ajánlott növényi eredetű matrine nevű rovarirtó szert lehet alkalmazni a teanövényeken. 2011-ben azonban Xie észrevette, hogy már nem volt szüksége ilyen rovarirtó szerre sem.

Kína
Xie Rongfu dolgozik a teakertben    Forrás: China Media Group

„2011 júliusában megvettem a matrine-t, és akartam is használni, de azt találtam, már nagyon jó ökoszisztéma alakult ki a teakertben, és nem volt kártevő. Azóta már az egész területen fölösleges rovarirtó szert alkalmazni” – mondta Xie.

Az idei évben a teakert más és más meglepetést hozott a vállalatnak. A száraz időjárás, kevés eső aggodalmat keltett a helybeli mezőgazdászokban. De Xie teakertje tele van életerővel.

Xie szerint nála a fákról évről évre lehullott levelek szerves tápanyaggá váltak, a talaj minősége folyamatosan javult, a föld víztárolási képessége szembetűnően növekedett. Ezenkívül a szerves trágyának köszönhetően a teanövények gyökerei mélyen kapaszkodnak a talajba, így az egész teakert képes ellenállni az idei aszálynak.

„Idén április 21-éig 26 ezer kiló friss tealevelet szedtünk le. Tavalyi április 20-áig csupán 16 ezer kilónyi volt, de becslés szerint idén 70 százalékkal fog növekedni a hozam” – mesélte Xie.

„Hogy sok vállalat, gyár miért nem akar organikus termékeket gyártani? Azért, mert eleinte kicsi a termelés és a kereslet. A fejlődéshez kell egy viszonylag hosszabb időtartam. Kevés gyár tarthat ki a végéig” – vélekedik az organikus termelést követő cégvezető. Tájékoztatása szerint jelenleg a Longyuan Tea Zrt. teatermékének 60 százalékát, közel 300 tonnát Németországba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és Egyesült Államokba exportálják.

Kang Yiren riporter

CHINA MEDIA GROUP

(Fizetett PR cikk)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!