Ez egy PR cikk.
„Bár idén a csapadékhiányos időjárás jellemző az egész tartományra, eddig mégis 60 százalékkal növekedett a termelésünk a tavalyihoz képest” – jegyezte meg Xie Rongfu, a Longyuan Tea Zrt. igazgatója a China Media Group riporterének.
Ez az eredmény az organikus gazdálkodásnak köszönhető.
A közép-korú férfi Songxi megyében született, 1991-ben fejezte be a tanulást tea szakon, utána egy helyi állami tulajdonú teagyárban kezdett dolgozni. 1997-ben, mint a teagyár gyártásért felelős igazgatóhelyettese, Xie megtudta, hogy az általános teához képest az organikus tea exportára magasabb, és piaca is nagyobb. A jobb nyereség jövedelem érdekében, Xie 2002-ben elkezdett saját organikus teakertet építeni, és a mostani teakertet a falutól bérli.
„Akkoriban ez a teakert teljesen olyan volt, mint a többi. Amikor a kezembe került, nem volt itt jó talaj, itt is műtrágyát alkalmaztak. Az európai organikus standardok szerint először jó ökológiai környezetet kell teremteni a teakertben. Követtem a szabványokat, és fokozatosan több mint 70 ezer fát ültettem ezen a területen” – emlékeztetett rá Xie.
A fák egy zárt erdei klímakörnyezetet formáltak, amely különböző madarakat és bogarakat, például verebeket, fácánokat, katicabogarakat és kínai levéltetveket vonzott, védve azt a kártevőktől. A területen mesterséges gyomlálást végeztetett a tulajdonos, és elutasította minden műtrágya és peszticid használatát. Így két év után a teakert először 2004-ben kapta meg az organikus tea igazolványát a svájci IMO-tól.
Egy átlagos teakertben általában évente egyszer, júliusban szokott nagy mennyiségben szaporodni az Empoasca flavescens nevű kártevő. Ennek a leküzdésére az IMO által ajánlott növényi eredetű matrine nevű rovarirtó szert lehet alkalmazni a teanövényeken. 2011-ben azonban Xie észrevette, hogy már nem volt szüksége ilyen rovarirtó szerre sem.
„2011 júliusában megvettem a matrine-t, és akartam is használni, de azt találtam, már nagyon jó ökoszisztéma alakult ki a teakertben, és nem volt kártevő. Azóta már az egész területen fölösleges rovarirtó szert alkalmazni” – mondta Xie.
Az idei évben a teakert más és más meglepetést hozott a vállalatnak. A száraz időjárás, kevés eső aggodalmat keltett a helybeli mezőgazdászokban. De Xie teakertje tele van életerővel.
Xie szerint nála a fákról évről évre lehullott levelek szerves tápanyaggá váltak, a talaj minősége folyamatosan javult, a föld víztárolási képessége szembetűnően növekedett. Ezenkívül a szerves trágyának köszönhetően a teanövények gyökerei mélyen kapaszkodnak a talajba, így az egész teakert képes ellenállni az idei aszálynak.
„Idén április 21-éig 26 ezer kiló friss tealevelet szedtünk le. Tavalyi április 20-áig csupán 16 ezer kilónyi volt, de becslés szerint idén 70 százalékkal fog növekedni a hozam” – mesélte Xie.
„Hogy sok vállalat, gyár miért nem akar organikus termékeket gyártani? Azért, mert eleinte kicsi a termelés és a kereslet. A fejlődéshez kell egy viszonylag hosszabb időtartam. Kevés gyár tarthat ki a végéig” – vélekedik az organikus termelést követő cégvezető. Tájékoztatása szerint jelenleg a Longyuan Tea Zrt. teatermékének 60 százalékát, közel 300 tonnát Németországba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és Egyesült Államokba exportálják.
Kang Yiren riporter
CHINA MEDIA GROUP
(Fizetett PR cikk)