„Egészen elvetemült elképzeléseim is nyugodtan lehetnek” - karácsonyi gasztrointerjú Men Sovanarával
„Egészen elvetemült elképzeléseim is nyugodtan lehetnek” - karácsonyi gasztrointerjú Men Sovanarával

Fotó: Hetek/Géresi Geri

2021. 12. 22.
Men Sovanara, röviden Sovi neve sokaknak csenghet ismerősen, hiszen A Konyhafőnök című műsorban egészen a döntőig menetelt. Idén a Jöttünk, láttunk, főztünk műsorban is láthattuk. A népszerű séf most a Hetek olvasói számára mutatja be egy komplett ünnepi menü elkészítését egy videóban. Főzés közben a gasztronómiához, ételekhez kapcsolódó élményeiről beszélgettünk.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A Konyhafőnökben mi volt a legemlékezetesebb mozzanat számodra és mi maradt meg leginkább szakmailag?

Úgy mentem el a műsorba, hogy előtte egyáltalán nem néztem hasonló gasztro-show-kat. A tálalás művészetéhez rengeteg inspirációt kaptam itt. Nagyon belém égetett a kolbászkészítés mozzanata is. Kaptam ugyanis egy sertésfejet és farkakat, hogy „Na most ebből csinálj kolbászt!”. Nagy élmény volt, mert egy volt az első kolbászkészítésem. Akkor töltöttem először bélbe is, és emlékszem, ahogyan a helyszínen jöttem rá, hogyan kell bélbe tölteni. Nagy öröm volt, hogy az enyém lett a legjobb.

Nem zavart a kamera?

A kamera nem, mert nem igazán vagyok lámpalázas. Inkább az volt valamennyire zavaró, hogy nagy volt jövés-menés, úgy kellett koncentrálni.

Említetted a kolbászt. Manapság reneszánszukat élik az utcán is megvásárolható, egyszerűen és gyorsan elfogyasztható ételek. Neked mi a kedvenc street foodod?

Az én kedvenceim a hamburger-orientált ételek, mint például Amerikában már egyre elterjedtebb gourmet szendvicsek is. Nálunk még viszonylag kevés helyen találunk ilyeneket. Általában magamnak szoktam készíteni ilyeneket otthon. Kambodzsában is sok szendvicskészítős street food található. A hamburger egyszerű, standard étel.

A hot dogot viszont nem igazán preferálom, mivel számomra nem olyan nagy és az íz világa sem olyan különleges.

Idén a Jöttünk, láttunk, főztünk című műsorban is láthattunk. Mi volt a legemlékezetesebb tapasztalatod itt?

Az volt a legjobb az egészben, hogy a nagy „gasztrókkal” együtt főzhettem, például Bede Róberttel. Gyerekkoromban sokat láttam őt és a többi séfet a tévében, éppen ezért hatalmas élmény volt velük főzni. Az is nagyszerű volt megtapasztalni, hogy hasonló elgondolásaink voltak egy-egy étel, például egy leves elkészítésével kapcsolatban, ezáltal tudtam, hogy az én gondolkodásom is egyre jobban olyanná válik, ami már az úgynevezett nagykonyhákban is megállja a helyét, és hogy jó úton haladok afelé, hogy egyre jobb legyek ezen a területen. Ezek pedig jó visszajelzések voltak a műsorban a séfek részéről.

A Jöttünk, láttunk, főztünk mellett a Konyhafőnökben is láthattunk, ahol versenyeztél, és nagyon messzire is jutottál. Az előbb már körbejárt műsorban vagy itt, a Konyhafőnökben készítettél például most virágkorát élő street food jellegű ételeket?

Annyira már nem emlékszem ezekre, talán nem is készítettem street foodot egyik műsorban sem. Egyébként kicsit távol áll tőlem ez a műfaj, nem ilyenekre vagyok inkább orientálódva.

Nem igazán az én világom.

Bár ahogyan én látom, itthon egyre jobban elterjednek bizonyos street food ételek, mint például a Pad Thai is, amely próbál előretörni. Angliában pedig mivel egyre többen ráállnak a séta közben történő evésre a rohanó világ miatt, ott is növekvő számba mennek a street food ételek. 

Ha már így szóba került, hogy ugyan szereted a street foodot enni, de készíteni nem annyira szoktál, milyen jellegű ételeket szeretsz csinálni, mikben érzed jobban otthon magad, amiket esetleg a műsorokban is készítettél?

Nekem inkább az úgynevezett „fine dining” ételkészítés az, amelyet szeretek, mert sokkal kreatívabbnak gondolom, itt tudom kivitelezni a furcsa elképzeléseimet is. Jobban ki tudom élni magamat ebben a stílusban - illetve magában a főzésben tudom magamat a legjobban kifejezni -, akár

a valóságtól teljesen elrugaszkodva elkészíthetek bármit,

összevonhatok érdekes alapanyagokat: például a dinnyét párosítani a chilivel, és ezt hogyan lehetne kivitelezni. Mondhatnám úgy is, hogy ilyen egészen elvetemült elképzeléseim is nyugodtan lehetnek, így teljesen új dolgok is készülhetnek. Ha valami ilyen jellegű eszembe jut, nagyon szívesen kísérletezem vele.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!