Durván, közel 30 százalékkal ugrott meg az antiszemita támadások száma tavaly Németországban
Neonácik és iszlamisták is támadják a helyi zsidóságot
Durván, közel 30 százalékkal ugrott meg az antiszemita támadások száma tavaly Németországban

Illusztráció - Megrongált sírok egy zsidó temetőben.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 10.
A német kormány éves jelentése alapján több mint 3000 antiszemita indíttatású támadás történt tavaly Németországban, mely 29 százalékos növekedést jelent a 2020-ban elkövetett támadások számához képest. Az incidensek közül több mint 2500-at szélsőjobboldali eszmékhez és neonácikhoz lehet kötni, de az iszlamista támadások száma is nőtt, egy év alatt 26-ról 122-re.

A bejelentett bűncselekmények többsége Holokauszt-tagadáshoz vagy gyűlöletbeszédhez kapcsolódott, de zsinagógák és zsidó emberek elleni támadások is történtek.

A legtöbb incidensre tavaly májusban került sor, amikor a Hamasz és az Iszlám Dzsihád több mint négyezer rakétát lőtt ki Izraelre a Gázai-övezetből.

A jelentés szerint azonban a legaggasztóbb tendencia az, hogy megjelentek a zsidósággal kapcsolatos összeesküvés-elméletek a koronavírus-járvány kapcsán, melyek szerint a zsidóknak anyagi hasznuk származik a pandémiából.

Az antiszemita összeesküvés-elméletek és a Holokauszt-tagadás is általánossá vált,
ami nagyon aggasztó”

- mondta Benjamin Steinitz, a berlini Antiszemitizmus-kutató és Információs Központ (RIAS) igazgatója.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta tovább nőtt az antiszemitizmus amiatt, hogy sokan Vlagyimir Putyin orosz elnököt Hitlerhez hasonlítják, Ukrajna helyzetét pedig a palesztin-kérdéshez.

(Jerusalem Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!