Drámai gazdasági adatok: Magyarország az egyik legsúlyosabban érintett ország
A foglalkoztatottság és a GDP csökkenése is nálunk volt az egyik legjelentősebb
Drámai gazdasági adatok: Magyarország az egyik legsúlyosabban érintett ország

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 08.
Spanyolország és Írország után hazánkban csökkent a legjelentősebb (5,3 százalékkal) mértékben a foglalkoztatottság. A negyedéves GDP-csökkenés Magyarországon 14,5 százalékos volt, amely mérték meghaladja még a görögökét is. Uniós szinten is történelmi bezuhanást lehetett tapasztalni a második negyedévben. 

Az első becslésben jelzettnél kevésbé, de így is a valaha regisztrált legnagyobb mértékben csökkent a bruttó hazai termék a második negyedévben mind az euróövezetben, mind az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.

Messze az uniós átlag alatt

A második negyedévben az euróövezetben 11,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az Eurostat második becslése szerint. Első becslésében 12,1 százalékos csökkenést mutatott ki az Eurostat, de a második becslésben kihozott enyhébb mértékű csökkenés is a nyilvántartás 1995-ös kezdete óta regisztrált legnagyobb visszaesés.

Negyedéves bázison Spanyolországban csökkent a GDP a legnagyobb mértékben a második negyedévben, 18,5 százalékkal. Horvátországban 14,9 százalékos,

Magyarországon 14,5 százalékos volt a negyedéves GDP-csökkenés.

A görög GDP 14,0 százalékkal, a portugál 13,9 százalékkal, a francia 13,8 százalékkal csökkent negyedéves bázison a második negyedévben.

A legkisebb mértékű negyedéves GDP-csökkenést Finnországban regisztrálták a második negyedévben, 4,5 százalékosat. A litván GDP 5,5 százalékkal, az észtországi 5,6 százalékkal, az írországi 6,1 százalékkal, a lettországi 6,5 százalékkal, a dániai pedig 6,9 százalékkal csökkent.

Kiugró munkanélküliség

A második negyedévben a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza a foglalkoztatás az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.

Az euróövezetben 2,9 százalékkal, az Európai Unióban 2,7 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma az előző negyedévihez képest, ami mindkét régió esetében a nyilvántartás 1995-ös kezdete óta a legnagyobb mértékű visszaesés.

A foglalkoztatás az EU minden tagállamában csökkent a második negyedévben, Málta kivételével, ahol az előző negyedévihez képest 0,6 százalékkal növekedett. A legnagyobb negyedéves csökkenés Spanyolországban következett be, 7,5 százalékos. Írországban 6,1 százalékkal,

Magyarországon 5,3 százalékkal,

Észtországban 5,1 százalékkal csökkent a foglalkoztatás a második negyedévben az elsőhöz képest.

(Hetek/MTI/Eurostat)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!