Drámai fordulat a kneszetben: most már biztos, hogy jön a negyedik választás Izraelben
Megoszlanak a vélemények arról, hogy egy működésképtelen kormány, vagy egy új szavazás károsabb az országra nézve
Drámai fordulat a kneszetben: most már biztos, hogy jön a negyedik választás Izraelben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 22.
A parlament kedd éjfélkor automatikusan feloszlik, és Izraelben március 23-án újból választásokra kerül sor, miután három Kék-Fehérhez tartozó és egy "dezertőr" likudos képviselő saját kormányának megbuktatása érdekében leszavazta a választások megelőzését célzó költségvetés-halasztást.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Éjjel egy órakor 49:47 arányban elbukott a Likud javaslata, amely újabb heteket adott volna a jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér pártnak  koalíciós válság megoldására, valamint a 2020-as és 2021-es költségvetés elfogadására.

Bujkáló képviselők, trükközés és időhúzás?

Többek szerint a Likud "obstrukciós beszédekkel húzta az időt éjjel 1 óráig, amikorra mindenkit mozgósított, és úgy vélte, többséget szerzett", annak ellenére, hogy a Kék-Fehér bejelentette, távol marad a szavazástól.

Azonban a Kék-Fehér három "lázadó" képviselője váratlanul megjelent a plénumon, és az indítvány ellen szavazott. Ők éjjel 1-ig az épület parkolójában, illetve a kneszet könyvtárában "bujkáltak". Szintén a javaslat ellene voksolt a Likud egyik politikusnője, akiről úgy tudták, hogy beteg, és aki a voksolás  után bejelentette, átlép Gideon Szaár új jobboldali pártjába.

A helyi törvények szerint a május 17-én felesküdött kormánynak 100 nap alatt el kellett volna készítenie az idei költségvetést vagy a koalíciós megállapodásban rögzített kétéves, 2020-as és 2021-es büdzsét.

Netanjahut Ganz váltotta volna 2021 novemberében, de így a választásokig ő marad a miniszterelnök

A Likud-Kék-Fehér megállapodás szerint a közös kormányzás felbomlása esetén Ganz kerül a választásokig az átmeneti kormány élére, kivéve ha a költségvetésen bukik el a kabinet, tehát helyi politikai szakértők szerint ez Netanjahu "kilépési pontja", amellyel megakadályozhatja Ganz átülését a kormányfői székbe.

Erre a májusban megkötött megállapodás kormányfői rotációt rögzítő pontja szerint 2021 novemberében került volna sor.

Jiszrael Kac, a Likudhoz tartozó pénzügyminiszter 100 nap elteltével augusztus végére nem készített költségvetést, és ennek határidejét akkor egy külön törvénnyel elhalasztották december 23-ra.

A költségvetés december végére sem készült el a helyi média szerint "Netanjahu utasítására", ami automatikusan új választásokat jelentett. Felborította a lapokat, hogy Gideon Szaár december elején váratlanul kilépett a Likudból, és Új Remény (Tikva Hadasa) néven új jobboldali pártot alapított. Bejelentette, hogy ha pártja bejut a kneszetbe, nem hajlandó koalícióra lépni Benjámin Netanjahuval.

Jobbközép kormánykoalíció Netanjahu nélkül?

A közvélemény-kutatások szerint Szaár új pártjának megjelenése nyomán Izraelben lehetőség lesz jobbközép kormányt alakítani

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Likud részvétele nélkül is.

Netanjahu az utóbbi napokban megpróbálta elhalasztani a választásokat, és intenzív tárgyalásokba kezdett Ganzzal a közös kormányzás új feltételeiről és a költségvetés benyújtásának újabb elhalasztásáról. Ezt a Kék-Fehérben kitört "lázadás" megakadályozta, bizonyos, általuk elfogadhatatlannak ítélt Likud-javaslatok miatt.

A várhatóan 2021. március 23-án esedékes új választások előtt azonban csak a keleti vallásosokat tömörítő Sasz párt tartozik biztosan Netanjahu vallásos-jobboldali tömbjébe, és mellettük kevésbé bizonyosan az askenázi ultraortodoxok Tóra pártja. Ez várhatóan nem jelent sem többséget, sem elég képviselőt annak megakadályozására, hogy más alakíthasson kormányt.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!