Dráma: A szülők könyörögtek, engedjék, hogy megmenthessék a gyermekeiket
Vizsgálat indult a rendőri intézkedés miatt
Dráma: A szülők könyörögtek, engedjék, hogy megmenthessék a gyermekeiket

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 30.
Vizsgálatot indítanak a texasi iskolai lövöldözést övező rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, miután a tisztviselők az azt követő napokban egymásnak ellentmondó információkat közöltek arról, hogyan kezelték a helyi rendőrök és a szövetségi hatóságok a helyzetet.

Anthony Coley, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta: a felülvizsgálati kérelem Uvalde város republikánus polgármesterétől, Don McLaughlintól érkezett. "A felülvizsgálat célja, hogy független beszámolót kapjunk az aznapi intézkedésekről, és levonjuk a tanulságokat, illetve meghatározzuk a megfelelő gyakorlatot, amelyet a helyszínre érkezőknek alkalmazniuk kell egy ilyen aktív fegyveres esemény során" - tette hozzá az igazságügyi minisztérium szóvivője. 

"Ahogyan a korábbi igazságügyi minisztériumi utólagos vizsgálatok, úgy ez az értékelés is tisztességes, átlátható és független lesz"

- fogalmazott. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított elkövető tizenkilenc diákot és két tanárt mészárolt le ámokfutása során kedden a Texas állambeli Uvalde városában található Robb Általános Iskolában. Az iskolába egy hátsó bejáraton keresztül jutott be, egyebek között egy AR-15-ös puskával felfegyverkezve. Ramos ezt követően elbarikádozta magát egy negyedik osztályos tanteremben, ahol tüzet nyitott a diákokra és tanárokra, mielőtt a rendőrség végzett vele. Tettét mindössze negyedórával az elkövetés előtt a közösségi médiában jelentette be.

A lövöldözést követően a helyi rendőrséget éles kritika érte mind a nyilvánosság, mind a szülők részéről. 

A texasi állami közbiztonságért felelős rendvédelmi szervezet (DPS) igazgatója pénteken elismerte hibáját, amiért nem léptek közbe időben. Steven McCraw ezredes, a DPS igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: miután az elkövető belépett az iskola hátsó bejáratán keresztül az épületbe, majd egy osztályteremben lövöldözni kezdett, a sokkos állapotban lévő iskolások közül ketten összesen hatszor kértek segítséget a rendőrségtől a 911-es vészhelyzeti telefonszámon.

Eközben mintegy 20 rendőr majdnem egy órán át várt az osztályterem előtti iskolai folyosón. 

Az iskolában felsorakozott rendőrök parancsnoka, aki a helyi iskolai kerület rendőrségének uvalde-i rendőrkapitánya is egyben, a helyszínen úgy gondolta, hogy Ramos elbarikádozta magát az osztályteremben, és a gyerekek már nincsenek közvetlen veszélyben, ezért a rendőrségnek van ideje felkészülni - mondta el McCraw ezredes. 

"Utólag, mai tudásunk birtokában, ebből a székből nézve, ahol most ülök, természetesen ez nem volt helyes döntés" - szögezte le a texasi rendőrségi szervezet igazgatója.

"Ez rossz döntés volt. Pont"

- tette hozzá. Az 1999-ben, a Colorado állambeli Columbine főiskolán történt tragikus lövöldözést követően az Egyesült Államok rendőrsége egy új protokollt vezetett be, amely kimondja, hogy hasonló esetekben a hatóság embereinek a lehető leghamarabb szembe kell szállnia a támadóval. A texasi tisztviselők azonban egyöntetűen arról számoltak be, hogy az uvalde-i iskolánál a tisztek úgy döntöttek, megvárják az erősítést és csak utána szállnak szembe a fegyveressel.

Könyörögtek a rendőröknek, bilincset kaptak

A közösségi média felületeire olyan felvételek is felkerültek, amelyeken a szülők az iskolán kívül könyörögtek a rendőröknek: engedjék be őket, hogy megmenthessék saját gyermekeiket.

Egyesek arról számoltak be, hogy a rendőrök kábítófegyverrel fenyegették meg őket, illetve volt, akit megbilincseltek.

Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden vasárnap ellátogattak a texasi Uvalde-ba, hogy leróják kegyeletüket a tragikus lövöldözésben elhunyt áldozatok előtt. A Biden-házaspár meglátogatta azt az emlékhelyet is, amelyet a Robb Általános Iskola előtt állítottak fel. Programjuk során elkísérte őket Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója és felesége, Cecilia Abbott is.

Az elnök és a first lady az egész délutánt Uvalde-ban töltötték, ahol találkoztak az iskola felügyelőjével és igazgatójával, később pedig a lövöldözés áldozatainak családtagjaival és a túlélőkkel. A találkozók zártkörűek és a sajtó számára nem nyilvánosak. 

Kevesebb mint két hét alatt ez volt Biden második látogatása egy olyan gyászoló közösségben, ahol tömeges áldozatokat követelt egy fegyveres támadás. A közelmúltban a New York állambeli Buffalo városában járt az elnök, ahol egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben, és megölt 10 embert.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!