Csoda a mélyben: Felszínre ért a magyar mentőcsapat az amerikai kutatóval
1040 méter mélyen zajlott az életmentő műtét
Csoda a mélyben: Felszínre ért a magyar mentőcsapat az amerikai kutatóval

Facebook / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

2023. 09. 11.
Ötvennyolc és fél óra megfeszített munkával, tíz ország csaknem 200 háttéremberének közreműködésével sikerült felszínre hozni Mark Dickey amerikai barlangászt, aki napokat töltött el Törökország harmadik legmélyebb barlangjában, az 1276 méteres mélységű Morca-barlangban – derült ki a Magyar Barlangi Mentőszolgálat közösségi oldalán lévő bejegyzésből.

A magyar mentőcsapatok a felszín alatt 500 méterrel vették át a bajba került amerikai barlangász szállítását, akit hordágyon hoztak a felszínre. 

A hiradó.hu összeállítása szerint

elképesztően nehéz, nyirkos, csúszós körülmények között emelték a felszínre

az amerikai barlangkutatót, aki még szeptember 2-án lett rosszul a törökországi Morca-barlangban, 1040 méteres mélységben. 

Múlt hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csapata jutott le hozzá a mélybe.

Gyógyszeres ellátással és vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát, aki addig életveszélyben volt, miután gyomorvérzést kapott a mélyben.

A Morca-barlangnál tartózkodó magyar fotós, Berentés Ágnes azt nyilatkozta, hogy Mark Dickey jelenleg viszonylag biztonságos és aránylag kényelmes helyen van, de a mélyben töltött csaknem tíz nap embert próbáló volt. 

„Ez egy függőleges barlangrendszer, amiben rengeteg víz van. Ott belül négy fok van. A barlangban több tárna is található, de keskeny átjárások is. Ezeken keresztüljutni lesz a legnehezebb része a mentőakciónak” – mondta Berentés Ágnes.

Mark Dickey egy nemzetközi expedíció tagjaként végzett kutatómunkát több mint ezer méteres mélységben, amikor gyomor-bélrendszeri vérzés lépett fel nála.

Olyan állapotban volt, hogy a mélyben kellett neki segíteni.

Megmentésére egy nemzetközi akció indult, amiben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vesznek.

A hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. Gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát.

A kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozást a magyar barlangi mentőszolgálat önkéntese végezte.

„Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amikkel ő dolgozni tud” – nyilatkozta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!