Itthon van a hős magyar mentőcsapat
Ilyen mélyen nem műtöttek még embert 
Itthon van a hős magyar mentőcsapat

Középen a magyar barlangi orvoscsapat vezetője, Dr. Zádor Zsófia (Facebook/ Magyar Barlangi Mentőszolgálat)

2023. 09. 15.
Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben részt vevő mentőcsapat, a mentőket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc repülőtéren. 

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat speciális csapata azért indult Törökországba, hogy az ország déli részén található Morca-barlangból, 1040 méter mélyről kimentsen egy belső vérzés miatt életveszélyes állapotba került amerikai barlangkutatót, aki képtelen lett volna saját erejéből kijutni a mélyből.

Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője, aki Magyarországról koordinálta a mentést a Hetek podcast adásában elmondta, már a segélykérés kijuttatásához is idő kellett a barlangból: 

„Márk két hete, pénteken lett rosszul, 1040 méter mélyen, innen kellett kiérnie az információnak, ami nagyon sok óra. Bár a barlangban 500 méterig be van húzva egy telefon, de addig is el kellett menni. Onnan sikerült feltelefonálni a felszíni táborba, ahol vették ezt a hívást, és

onnan indították a segélykérést.

A magyar csapatra azért esett a nemzetközi központ választása, mert olyan csapatot kerestek, aki minél hamarabb le tudott szállni egy megfelelő képzettségű orvossal, és ott meg is tudta kezdeni a kezelését az amerikai barlangásznak. 

„Erre tudtunk mi nagyon gyorsan reagálni. Egy olyan orvosunk ment, aki már járt hasonló mélységben, nagyon régóta barlangászik, és őt kísérte el három barlangi mentő, akik az ő, illetve a felszerelésének a lejutását segítették.” – mondta Horváth.

A magyar orvosi csapatot segítette, hogy bár több áttételen keresztül kapták meg az információkat, mégis jól be tudták azonosítani a diagnózist, és fel tudtak készülni a kezelésre.

„Szinte minden szükséges dolog a rendelkezésükre állt, hogy meg tudják kezdeni a vérátömlesztést. Mi másnap egy újabb csoportot küldtünk. Ez egy ötfős csoport volt, akik részben további eszközöket, részben az ő további munkájukat segítő eszközöket, tehát például hálózsákot és élelmet vittek le, és segítették azt, hogy ők tovább tudjanak ott maradni és kezelni a sérültet.

Ezek után kezdett összeállni az a nemzetközi csapat, amelyiknek már a sérült kiszállítására kellett fölkészülni. 

– nyilatkozta lapunknak a mentőszolgálat vezetője. 

Interjúnkban Horváth Gergely beszélt többek között arról is, mi volt a legkritikusabb pillanat a 10 napos mentőakció során, valamint miért kellett óránként legfeljebb 20 métert mozgatni felfelé a hordágyat Mark Dickey-vel.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!