“Csak egyetlen hitünk van: az ortodox hit” - protestáns gyülekezeteket zárnak be az orosz katonák Ukrajnában
Több istentiszteletet félbeszakítottak, pásztorokat is letartóztattak
“Csak egyetlen hitünk van: az ortodox hit” - protestáns gyülekezeteket zárnak be az orosz katonák Ukrajnában

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 14.
Egy nemzetközi keresztény szervezet információi szerint a megszálló orosz erők gyülekezeteket és templomokat zárnak be, több alkalommal pedig a helyi keresztény közösségek vezetőit is elvitték.

Az ukrajnai megszállt területeken tartózkodó keresztényeknek földalatti mozgalmat kell létrehozniuk amiatt, hogy az orosz erők erőszakkal elviszik a helyi gyülekezetek vezetőit. A Release International keresztény szervezet információi szerint az orosz katonák már Melitopolban leállították a három legnagyobb protestáns gyülekezet működését.

Az egyik melitopoli baptista gyülekezetben a hívők éppen együtt énekeltek, amikor orosz katonák rájuk törtek, félbeszakították az istentiszteletet, felírták a résztvevők nevét, majd ultimátumot adtak a gyülekezet pásztorának, hogy két napja van elhagyni a várost.

Nyáron egy másik gyülekezetet is bezárt az orosz haderő, az épületen lévő keresztet leszedték, és “kulturális és sport-komplexumot” csináltak a létesítményből.

Egy Melitopolhoz közeli településen is az orosz katonák félbeszakították az istentiszteletet, bezárták a helyi gyülekezetet, a hívőknek pedig azt mondták: “A népszavazás után már nem lesztek itt. Csak egyetlen hitünk van: az ortodox hit”.

Mariupolban és Liszicsanszkban szintén a hitéleti tevékenységeik beszüntetésére kényszerítették a megszálló oroszok a helyi keresztény közösségeket, a pásztorokat letartóztatták, a Bibliákat és keresztény témájú könyveket pedig kidobálták. A helyi keresztények összegyűjtötték és elrejtették a könyveket.

A Release International szerint nem újkeletű, hogy az orosz katonák zaklatják a protestáns hívőket és bezárják a gyülekezeteket.

Ugyanezt tették, miután elfoglalták és elcsatolták a Krími félszigetet 2014-ben. (…) Az ukrán keresztények már voltak ilyen helyzetben. Ugyanabba a földalatti mozgalomba kényszerülnek, mint a szovjet érában. A történelem azonban intő jelként kell hogy szolgáljon Oroszország számára: a keresztény hit túlélte a 70 éves szovjet elnyomást, és hasonló körülmények között virágzik Kínában is. Az üldöztetés megerősítheti az egyházat”

- mondta Paul Robinson, a keresztény szervezet igazgatója.

(Christian Today / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!