Csak a zsidókat oltaná Izrael? Botrány tört ki a Saturday Night Live "poénja" nyomán
Az egyik műsorvezetőt antiszemitizmussal vádolják, miután viccből rasszistának állította be a zsidó államot
Csak a zsidókat oltaná Izrael? Botrány tört ki a Saturday Night Live "poénja" nyomán

Forrás: Youtube/Saturday Night Live

2021. 02. 22.
A The Saturday Night Live hétvégi szórakoztató műsor egyik műsorvezetője, Michael Che nagy felháborodást keltett, amikor abból próbált viccet csinálni, hogy Izrael csak a zsidó polgárainak biztosít védőoltást. A vád nem először jelenik meg, a zsidó államot több ízben is megvádolták azzal, hogy az arab, palesztin népességnek nem biztosít oltóanyagot, ez azonban hazugság, és sokak szerint antiszemitizmus.

Izraeli tisztviselők és számos amerikai zsidó vezető vádolta meg az SNL-t, hogy antiszemita vádaskodásban vesznek részt, mikor Che a műsor egyik részében "viccelődve" kijelentette:

“Izrael bejelentette, hogy beoltotta lakosságának felét, az a tippem, hogy a zsidó felét."

Vasárnapra a 9 milliós lakosságból több mint 4,3 millió izraeli polgár kapta meg a vakcina első dózisát, és közel hárommillióan a másodikat is. Izrael minden polgárának elérhetővé tette az oltóanyagot, zsidóknak és araboknak egyaránt, emellett a Kelet-Jeruzsálemben lakó palesztinok számára is. Kritikusai azonban a kormány szemére vetik, hogy nem oltotta be a Gázai Övezetben és Ciszjordániában élő durván 5 millió palesztin lakost.

Az American Jewish Committee petíciót indított az SNL-t bocsánatkérését követelve: 

“A Saturday Night Live 'vicce’ nemcsak hogy nem igaz - veszélyes is, egy klasszikus antiszemita vád modern verziója, ami számtalan zsidó meggyilkolásához vezetett az elmúlt évszázadok során"

- áll a petíció szövegében, amit elküldtek a műsort sugárzó NBC csatornának is.

Az esetre Izrael New York-i főkonzulja, Israel Nitzan is reagált tweetjében kijelentve "Az antiszemita hazugságok és félretájékoztatások terjesztése elég probléma már.

A lángok további gerjesztése a nevettetés céljából nem egyszerűen helytelen, de felelőtlen is.

Izrael egész lakossága számára egyenlően elérhetővé tette a vakcinát, nemtől, fajtól és vallástól függetlenül."”

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!