"Burkatilalom" jöhet Svájcban, a muszlimok perelnek
Egy vasárnapi népszavazáson a többség az arc köztéri eltakarása ellen szavazott
"Burkatilalom" jöhet Svájcban, a muszlimok perelnek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 08.
Vasárnap a svájciak többsége az arcot eltakaró ruhadarabok köztéri viselésének betiltása mellett szavazott 51,2-48,8 arányban. A kérdés leginkább a nikábot vagy burkát viselő muszlim nőket érinti. A szavazást a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte, ami az "állítsuk meg a szélsőségességet" szlogennel kampányolt.

A sváci kormány a tilalom ellen foglalt állást, mondván, nem az ő tisztük megszabni, mit viselhet egy nő és mit nem.

Svájc 8,6 millió lakosának mintegy 5% -a muszlim, akik ma Törökországból, Boszniából és Koszovóból származnak.

A svájci polgárok közvetlen beleszólást kapnak saját ügyeikbe az ország közvetlen demokráciarendszere alapján. Rendszeresen felkérik őket, hogy országos vagy regionális népszavazásokon szavazzanak különböző kérdésekről. Ezek akkor számítanak érvényesnek, ha az igenek a kantonok többségében is győznek.

Amennyiben ez itt is bebizonyosodik, 

Svájc lesz a hatodik európai ország Franciaország, Dánia, Bulgária, Ausztria és Belgium után, ahol tilos lesz a teljes női testet elfedő ruha viselése. 

Nem először indul népszavazás az országban iszlámmal kapcsolatos témában, 2009-ben például a kormány ajánlása ellenére a polgárok minaretépítési tilalmat szavaztak meg. Az akkori kezdeményezés szintén az SVP-től származott, mely szerint az iszlamizáció jele. 

A vasárnapi népszavazás szövege egyáltalán nem említette közvetlenül az iszlámot, és többek között az erőszakos utcai tüntetők maszkviselését is igyekezett ellehetetleníteni, ugyanakkor széles körben mégiscsak "burkatilalomként" emlegetik.

Egy vezető svájci iszlám csoport szerint "sötét nap ez" a muszlimok számára.

"A mai döntés régi sebeket tép fel, tovább terjeszti a jogi egyenlőtlenséget, és egyértelmű jelzést küld a kirekesztésről a muszlim kisebbség számára" - áll a Muzulmánok Központi Tanácsának közleményében, akik hozzátették, a döntést meg fogják támadni a bíróságon.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!