Brüsszel bevetné a „nukleáris opciót” Magyarországgal szemben
A Politico szerint komolyan fontolgatják a szavazati jogunk elvételét
Brüsszel bevetné a „nukleáris opciót” Magyarországgal szemben

Forrás: Shutterstock

2024. 01. 26.
Tovább durvul a brüsszeli vezetők hozzáállása Magyarországhoz, a Politico a péntek reggeli cikkében már arról írt, hogy arra készül: ledobja az atomot az országra azzal, hogy az ukrajnai álláspont miatt felfüggesztik a szavazati jogunkat az Európai Tanácsban. 

Arról ír a Politico című lap, hogy olyannyira bekeményítettek az európai uniós állam és kormányfők, hogyha Orbán Viktor magyar miniszterelnök a jövő heti uniós csúcson továbbra is megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi csomagot, akkor bevetik az úgynevezett „nukleáris opciót”, ledobják az atomot – ami alatt az ország szavazati jogának elvételét értik. A lapnak névtelen brüsszeli források azt állítják, hogy a brüsszeli vezetők leszámolnak az eddigi puha megközelítéssel, amit szerintük eddig Magyarországgal szemben alkalmaztak, és nagyon is komolyan terítékre kerülhet, hogy Magyarországtól megvonják a szavazati jogot, amelynél súlyosabb politikai szankció talán nincs is egy uniós tagállammal szemben.

Ez lényegében abban nyilvánulna meg, hogy élesítenék az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást. Mindezt arra hivatkozva, hogy egy uniós tagjelölt ország, Ukrajna biztonságát veszélyezteti Magyarország azzal, hogy nem szavazza meg a háborúban álló országnak szánt újabb ötvenmilliárd eurós segélyt. A szavazati jog elvétele azonban elemzők szerint egyszerűen fantázia, az erről szóló fenyegetőzések pedig a politikai kommunikáció, csatározások részei, valós realitásuk nincsen. Mégpedig azért nem, mert ehhez az összes többi ország egyhangú hozzájárulása kellene, ami erősen kétséges, tekintve, hogy sokan attól tartanak, hogy velük szemben is hasonló eszközöket vetne be adott esetben a brüsszeli vezetés.

A lap arról is ír, hogy több korábbi szövetségese eltávolodott Orbán Viktortól, viszont Franciaország pedig inkább egy pozitív felhangú offenzívát indított, hogy megoldja a magyar miniszterelnök problémáját, francia diplomaták egymásnak adják a kilincset Budapesten. A közelgő európai parlamenti választástól pedig azt várják, hogy megerősödnek majd a szélsőjobboldalinak mondott erők. 

(Politico)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!