Brit kutatók: a közönséges megfázás is kiszoríthatja a szervezetből a koronavírust
A Glasgow Egyetem kutatói szerint a rhinovírus üti a Covidot
Brit kutatók: a közönséges megfázás is kiszoríthatja a szervezetből a koronavírust

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 25.
Brit tudósok szerint a közönséges megfázást okozó rhinovírus hatékonyan kisöpri a Covid-vírust az emberi test sejtjeiből. A vírusok ugyanis versenyeznek abban, hogy melyik fertőzze meg a szervezetet, és ebben a csatában a Glasgow Egyetem kutatói szerint a koronavírus húzza a rövidebbet. 

A dologból következő előnyök ugyan rövidtávúak, de mivel a megfázást okozó vírus ennyire elterjedt, mégis segítségül lehet a Covid elnyomásában. 

Amint egy vírus ugyanis bekerül az orr, a torok és a tüdő sejtjeibe, "nyitva hagyhatja az ajtót" és beengedhet további vírusokat is, azonban be is "csaphatja az ajtót" magának fenntartva a fertőzés lehetőségét.

A kutatók szerint az influenza az egyik létező "legönzőbb vírus", amely majdnem minden alkalommal egyedül fertőz, mások, mintpéldául az adenovírusok jobb szeretnek "osztozkodni" az emberi testen más vírusokkal.

A kutatókat régóta foglalkoztatta, hogy vajon a Covidot okozó Sars-CoV-2 vírus hogyan illeszkedik az egyenletbe.

A glasgow-i víruskutató központ munkacsoportja a légutak belső részének másolatát használta, amely azzal azonos típusú sejtekből készült, majd egyidőben megfertőzte Sars-CoV-2-vel és rhinovírussal, amely az egyik legelterjedtebb fertőzés emberek, és a közönséges megfázás oka.

Ha a rhinovírust és a Sars-CoV-2-t egyszerre szabadították rá a sejtekre, a megfázást okozó vírus minden alkalommal "győzedelmeskedett". Ha a rhinovírusnak 24 órás előnye volt, akkor a Sars-CoV-2 akkor sem tudott fertőzni. Még ha a Sars-CoV-2 vírusnak adtak 24 óra előnyt, a rhinovírus így is kisöpörte a szervezetből.

"A Sars-CoV-2 megtelepedését erősen gátolja a rhinovírus" - mondta Dr. Pablo Murcia a BBC News-nak.

"Mindez  azért abszolút izgalmas, mert ha magas a rhinovírus előfordulása, az megállíthatja az új koronavírus fertőzéseket."

Hasonló, közönséges megfázást okozó vírussal kapcsolatos interakciót mindeddig nem figyeltek meg a kutatók.

A kísérletek során a kutatók azt is észrevették, hogy a rhinovírus a fertőzött sejtekben immunválaszt váltott ki, ami blokkolta a koronavírus önreplikáló képességét. Amikor azonban a megfázást okozó vírus elhagyja a szervezetet, a Covid ugyanúgy okozhat fertőzést a szervezetben.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!