Biden szerint „kegyetlen” dolog megtiltani, hogy a kiskorúak nemváltó műtéteken essenek át
Az amerikai elnök élesen bírálta a több államban bevezetett gyermekvédelmi intézkedéseket
Biden szerint „kegyetlen” dolog megtiltani, hogy a kiskorúak nemváltó műtéteken essenek át

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 16.
Az amerikai elnök egy interjúban arról beszélt, hogy a transzneműek jogainak a korlátozása Floridában „szinte bűn”.

Ahogy arról beszámoltunk, Florida államban tavaly márciusban fogadták el a kormányzó kezdeményezésére a szülői jogok biztosításáról szóló törvényt a gyermekek védelmében, amely megtiltja a gyermekek genderalapú érzékenyítését az állam által működtetett oktatási intézmények alsó osztályaiban.

Az államban emellett megtiltották, hogy transznemű sportolók nem a biológiai nemüknek megfelelő csapatban versenyezzenek. Más államokban – többek között Alabamában, Arizonában, Arkansasban, Tennessee-ben és Mississippiben – is hasonló intézkedéseket hoztak.

Egy floridai orvosi tanács megszavazta a kiskorúak nemváltó műtéten való átesésére vonatkozó tilalmát is, sőt a közeljövőben megtilthatják az államban, hogy 18 éven aluli gyerekek pubertásblokkolókat és hormonkezelést kapjanak, vagy nemváltó műtéteket végezzenek el rajtuk.

Joe Biden legutóbb egy interjúban kritizálta a „transzellenes” törvényeket.

Ami Floriában folyik, az – ahogy anyám mondaná – szinte bűn. Egyszerűen szörnyű, amit tesznek. Ez nem arról szól, hogy egy gyerek úgy ébred fel egyik nap, hogy ’tudod, mit? eldöntöttem, hogy férfivá/nővé akarok válni’. (…) Ők emberi lények. Szeretnek. Vannak érzéseik. Vannak hajlamaik. Számomra, nem is tudom… ez kegyetlenség”

- mondta az amerikai elnök.

A floridai kormányzó legutóbb arról beszélt, hogy
„Szomorú, hogy erről kell beszélnünk, de a gyerekeink nem kísérleti nyulak, hogy tudományos kísérleteket hajtsanak végre rajtuk, és nem hagyhatjuk, hogy emberek abból gazdagodjanak meg, hogy megcsonkítják őket”.

Ron deSantis beszédében köszönetet mondott Chloe Cole-nak is, aki 12 évesen nemi diszfóriától szenvedett, és ezért orvoshoz fordult, majd nemváltó műtéteken esett át, és hormonkezelést is kapott.

Ezután „fiúként” élt 3 éven át, de megbánta az egészet, és pert indított az orvosok ellen, amiért azt mondták neki, hogy a nemi diszfóriája soha nem fog elmúlni, és ha nem vált nemet, akkor nagy lesz az esetében az öngyilkosság kockázata.

Cole ma már aktivistaként azért dolgozik, hogy más gyerekek ne kerüljenek ugyanabba a helyzetbe, amibe ő, és megakadályozza, hogy nemváltó műtéteket lehessen végrehajtani kiskorúakon, amik visszafordíthatatlan következményekkel járnak, és később megbánhatják a döntést.

(CNN / Christian Headlines / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!