Bezuhant az AstraZenecába vetett bizalom: közel százezren dobták vissza az oxfordi oltást Romániában
Óriási a habozás az ellentmondásos nyilatkozatok miatt
Bezuhant az AstraZenecába vetett bizalom: közel százezren dobták vissza az oxfordi oltást Romániában

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 04. 07.
Romániában az előjegyzettek 28 százaléka - mintegy 99 ezer személy - lemondta az AstraZeneca oltást - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján az oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos.

Gheorghita hozzátette: a lemondások zömét márciusban jegyezték, azt követően, hogy megjelentek a hírek az oltóanyag mellékhatásairól.

A katonaorvos érthetőnek nevezte, hogy az emberek haboznak beadatni az AstraZeneca oltást.

Hozzátette: mindenki, még a döntéshozók is több hivatalos információt várnak az Európai Gyógyszerügynökségtől az oltás kockázatairól.

Romániában egyetlen trombózisos esetről sem tudnak

A koordinátor szerint Romániában egyetlen olyan trombózisos esetet sem jegyeztek fel, mely az oltással lenne összefüggésbe hozható. Megemlítette azonban, hogy a Romániában beoltottak 3,4 ezreléke jelentett nem kívánt mellékhatásokat az oltás után. Legnagyobb arányban (13,1 ezrelék) az AstraZeneca vakcinára, legkisebb arányban (1,9 ezrelék) a Pfizer vakciára panaszkodtak.

A koordinátor elmondta, szerdától Temes megyében indul az a kísérleti program, mely keretében a háziorvosokat is bevonják az oltásba. Hozzátette:

országosan a háziorvosok 30 százaléka vállalta, hogy részt vesz az oltási kampányban.

A hivatalos adatok szerint Romániában hétfőig 2,132 millió személyt oltottak be, a második oltást 1,22 millióan kapták meg.

Nem akarnak különbséget tenni az beoltottak és be nem oltottak között

A román kormány továbbra is elzárkózik attól, hogy megkülönböztesse a beoltott és a be nem oltott állampolgárokat. Erről Florin Citu miniszterelnök közölt bejegyzést a közösségi oldalán azt követően, hogy kedden a vendéglátó ipar képviselőivel tanácskozott.

"Senkit nem akarunk hátrányosan megkülönböztetni, és nem akarjuk beoltottakra és oltatlanokra osztani a lakosságot. Semmiképpen nem kívánjuk e kritérium szerint korlátozni a belföldi utazásokat. A nemzetközi utazások esetében pedig be fogjuk tartani az Európai Unió szintjén meghozandó határozatokat. Valamennyi európai szabadságjog meg kell, hogy illesse a román állampolgárokat is" - fogalmazott a miniszterelnök.

A kedden kora délután közzétett hivatalos adatok megerősítették a vírus terjedésének a romániai tetőzéséről szóló hétfői bejelentéseket.

Az elmúlt 24 órában 5 231 új fertőzést jegyeztek, ami kevéssel elmarad az elmúlt két hét napi átlagától (5 509). Az elmúlt napon azonban többen hunytak el (196) a vírus következtében, mint idén bármikor.

A kórházakra továbbra is nagy nyomás nehezedik. Immár második napja 14 ezer fölötti a kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, és immár egy hete 1400 fölött az intenzív terápiás osztályokon ápolt súlyos esetek száma. Az egészségügy-miniszter vasárnapi bejelentése szerint az országban 1600 intenzív terápiás ágy áll a betegek rendelkezésére, a fertőzésgócokban azonban gyakorta várni kell a súlyos betegeknek arra, hogy megürüljön egy-egy ilyen ágy.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!