Befagyasztaná az EP az uniós forrásokat - mégsem juthat hozzá Magyarország az EU-s pénzhez?
Befagyasztaná az EP az uniós forrásokat - mégsem juthat hozzá Magyarország az EU-s pénzhez?

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 24.
Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által javasolt tizenhét magyar intézkedés nem elég az Unió pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják, ezért azt javasolta, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.

Az Európai Parlament 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők kijelentették, hogy az uniós bizottság és az Európai Unió Tanácsa "a magyar nyomásnak ellenállva" nem fogadja el a források felfüggesztését jelentő, a jogállamisági mechanizmus keretében javasolt intézkedéseket.

A képviselők szerint az uniós források befagyasztásának feloldása csak akkor lenne lehetséges, ha a magyar korrekciós intézkedéseknek a gyakorlatban is fenntartható hatása van.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervvel kapcsolatban az EP sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány lépései miatt a pénzek még nem jutottak el a magyarokhoz, de megjegyezték, hogy továbbra is fennáll az uniós pénzekkel való visszaélés kockázata, ezért

a magyar terv jóváhagyásával mindaddig várni
kell, amíg az ország teljes mértékben végre
nem hajtja az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét.

Az EP-képviselők állásfoglalásban felszólították az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy ne engedjen kulcsfontosságú uniós döntések, köztük az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segítség, illetve a "globális minimális társaságiadó-kulcs bevezetése megakasztásával nyomást gyakorló Magyarországnak".

A politikusok nehezményezték, hogy az Európai Bizottság csak "hosszú késedelem után és túlzottan korlátozott hatállyal" indította el az uniós pénzek védelmét szolgáló feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben.

Az Európai Bizottság idén szeptemberben javaslatot tett a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból 7,5 milliárd eurónyi összeg befagyasztására a korrupcióra és közbeszerzésekre vonatkozó aggályok miatt. A magyar kormány tárgyalt az uniós bizottsággal, majd az aggályok kiküszöbölésére tizenhét intézkedést mutatott be. A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján az Európai Unió Tanácsa hozza meg 2022. december 19-ig.

(MTI / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!